تفاوت طراحی سایت و برنامه نویسی – ۷ فرق مهم که باید بدانید

در چند دهه اخیر شاهد پیشرفت سریع فناوری بوده‌ایم و این روند به‌صورت مداوم به پیشرفت‌های خودش ادامه داده است. همان‌طور که فناوری به‌طور فزاینده‌ای در زندگی ما ادغام می‌شود، تقاضا برای افرادی که مهارت ایجاد و نگهداری سیستم‌های مبتنی بر فناوری و اینترنت را دارند به‌طور تصاعدی افزایش یافته است. برای هر حوزه یا صنعتی که به فناوری تکیه دارد، داشتن تیم فنی ماهر بسیار مهم و این امر مستلزم حضور برنامه نویسان و توسعه‌دهندگان وب است. در نتیجه امروزه، مشاغل در برنامه نویسی و توسعه وب به گزینه‌های بسیار سودآور تبدیل شده‌اند. بسیاری از کاربران تازه‌وارد امور طراحی و توسعه وب و برنامه نویسی را یکی می‌پندارند که در اصل این‌طور نیست. تفاوت طراحی سایت و برنامه نویسی را می‌توان در ابعاد مختلفی با همدیگر مورد بررسی قرار داد. حتی خود واژه طراحی وب و توسعه وب با همدیگر تفاوت‌هایی دارند.

در این مطلب از مجله فرادرس، به نکات ظریفی خواهیم پرداخت که برنامه نویسی و توسعه وب را از هم جدا می‌کند و تفاوت‌های کلیدی بین این زمینه‌های مرتبط و در عین حال متمایز را روشن خواهد کرد. در ادامه به بحث در مورد تفاوت طراحی سایت و توسعه وب خواهیم پرداخت که این کار با انجام مقایسه این دو حوزه از ۱۸ رویکرد مختلف و بررسی تفاوت‌های آن‌ها از ۷ منظر متفاوت صورت خواهد گرفت. پس از آن در مورد تفاوت توسعه وب و طراحی وب هم بحث مفصلی خواهیم داشت. با درک این تفاوت‌ها، کاربران می‌توانند با آگاهی بیشتری وارد حوزه‌ها و مشاغل طراحی سایت و برنامه نویسی شوند و تصمیم منطقی‌تری برای آینده شغلی خود بگیرند.

تفاوت طراحی سایت و برنامه نویسی چیست؟

یکی از مهم‌ترین سوالاتی که افراد تازه وارد و مبتدی ممکن است با آن مواجه شوند سوال در مورد تمایزها و شباهت‌های دو زمینه شغلی برنامه نویسی و طراحی وب‌سایت است. اگرچه در نگاه اول امکان دارد که این دو زمینه شغلی یکی باشند اما در اصل این‌طور نیست. درسته که طراحی سایت زیرشاخه‌ای ‌از برنامه نویسی است ولی از ابعاد گوناگونی می‌توان تمایزهای آن‌ها را مورد بررسی قرار داد که در این مطلب به بررسی کامل تفاوت طراحی سایت و برنامه نویسی خواهیم پرداخت.

برنامه نویسی چیست؟

برنامه نویسی عمل ایجاد نرم‌افزار یا برنامه‌های کاربردی با استفاده از دانش کدنویسی با زبان‌های برنامه نویسی است. برنامه نویسان به عنوان سازندگان و طراحان این برنامه‌ها عمل می‌کنند، جایی که آن‌ها عملکردهای موردنیاز را ترسیم کرده، منطق برنامه را توسعه داده و الگوریتم‌هایی را برای دستیابی به نتایج دلخواه ابداع می‌کنند. اساساً برنامه نویسی مستلزم توسعه برنامه‌هایی است که در خدمت اهداف خاصی هستند یا مشکلات پیچیده را حل می‌کنند.

یک نوجوان در حال برنامه نویسی پشت یک سیستم کامپیوتری

برای دستیابی به این هدف، برنامه نویسان از زبان‌های برنامه نویسی مانند پایتون، روبی، جاوا و غیره برای نوشتن دستورالعمل‌هایی استفاده می‌کنند که می‌توانند به وسیله کامپیوترها اجرا شوند. برای درک بهتر تفاوت طراحی سایت و برنامه نویسی در ادامه نقش طراح سایت و انوع زمینه‌های شغلی در آن را مورد بررسی قرار خواهیم داد و در ادامه مقایسه‌ای جامع از این دو رسته شغلی ارائه خواهد شد.

نقش طراح سایت

نقش طراحی سایت طیف گسترده‌ای از وظایف و مسئولیت‌ها را در برمی‌گیرد. در هسته خود، طراح سایت یا به اصطلاحی گسترده‌تر طراح وب مسئول ایجاد وب‌سایت‌های بصری جذاب و کاربرپسند است. در اصل یکی از اهداف اصلی شغل طراح وب، ایجاد طرح و جنبه‌های بصری وب‌سایت‌ها به‌حساب می‌آید. آن‌ها تلاش می‌کنند تا سایتی ایجاد کنند که نه‌تنها از نظر زیبایی و ظاهری مناسب به نظر برسد، بلکه بازدیدکنندگان را به تعامل با آن تشویق کند. این وظایف در کل شامل در نظر گرفتن ساختار کلی، طراحی عناصر ایجاد کننده تبدیل و اطمینان از عملکرد خوب وب‌سایت در دستگاه‌های مختلف است.

برای ساخت سایت‌های مناسب، طراحان سایت باید دانش خود را از آخرین روندهای طراحی به‌روز نگه‌دارند و به استانداردهای حوزه طراحی وب و بهترین شیوه‌ها پایبند باشند. آن‌ها اغلب در انتخاب تصاویر برند، پالت‌های رنگی و فونت‌ها نقش دارند و در نتیجه به هویت بصری کلی وب‌سایت کمک می‌کنند. طراحان سایت علاوه بر طراحی وب‌سایت، مسئولیت ایجاد و مدیریت اسناد و منابع ضروری را نیز بر عهده دارند. این وظایف در اصل شامل تهیه پیش‌نویس قراردادهای طراحی وب‌سایت، تهیه خلاصه وب‌سایت، انجام پرسشنامه‌های طراحی و ساخت پیشنهادات وب‌سایت می‌شود.

تحقیق و آزمایش نیز نقش مهمی در شغل طراحی سایت دارد. آن‌ها باید انتظارات کاربران را درک کرده و نیازهای آن‌ها را برآورده کنند و در عین حال با نیازهای مشتری هماهنگ باشند. همچنین تست تجربه کاربر و جمع‌آوری بازخورد، گام‌های اساسی برای اطمینان از مؤثر بودن طراحی وب‌سایت است. علاوه بر این، طراحان سایت باید تأثیر طراحی خود را بر کدنویسی وب‌سایت در نظر بگیرند. آن‌ها با توسعه‌دهندگان وب همکاری می‌کنند تا ساختار و طرح سایت را ایجاد کنند و ماکت‌هایی را ارائه می‌دهند که توسعه‌دهندگان از آن‌ها به عنوان طرحی برای کدنویسی استفاده می‌کنند. طراحان وب اغلب خدمات پس از راه‌اندازی را نیز ارائه می‌دهند. این وظایف ممکن است شامل ایجاد محتوا و به‌روزرسانی آن، نگهداری وب‌سایت، نظارت و بررسی عملکرد مداوم برای اطمینان از عملکرد بهینه و تجربه کاربر باشد.

یک شخص طراح سایت در حال انجام کارهای طراحی

به صورت کلی طراحان سایت نقش حیاتی در ایجاد وب‌سایت‌های بصری جذاب و کاربرپسند به عهده دارند. آن‌ها مسئول طراحی چیدمان، انتخاب عناصر برند، رعایت استانداردهای طراحی، همکاری با توسعه‌دهندگان، انجام تحقیق و آزمایش و ارائه پشتیبانی پس از راه‌اندازی هستند. تخصص آن‌ها در ایجاد تجربیات آنلاین موفق و جذاب بسیار ضروری است. نقش‌های شغلی که در بالا مورد بررسی قرار گرفت تاحدود زیادی به درک تفاوت طراحی سایت و برنامه نویسی کمک خواهند کرد.

انواع زمینه های شغلی طراحی سایت

طراحان وب در زمینه‌های مختلف برای ایجاد وب‌سایت‌های جذاب و کاربردی تخصص دارند. در ادامه انواع زمینه‌های مختلفی طراحی وب آورده شده است:

  • طراحان تجربه کاربری (UX): طراحان UX بر ایجاد وب‌سایت‌هایی تمرکز می‌کنند که تجربه کاربری یکپارچه و لذت‌بخش را ارائه می‌دهند. آن‌ها تحقیقات گسترده‌ای انجام می‌دهند، داده‌های کاربر را جمع‌آوری کرده و از روش‌های آزمایشی گوناگونی برای انتخاب‌های طراحی خود استفاده می‌کنند. هدف آن‌ها این است که اطمینان حاصل کنند که بازدیدکنندگان در هنگام تعامل با وب‌سایت، تجربه‌ای مثبت و کاربرپسند داشته باشند.
  • طراحان رابط کاربری (UI): طراحان UI روی جنبه‌های زیبایی‌شناختی و تعاملی وب‌سایت کار می‌کنند. آن‌ها طراحی بصری و چیدمان را با هدف ایجاد رابط کاربری جذاب و شهودی در اولویت قرار می‌دهند. طراحان رابط کاربری با افزایش تعاملات و اطمینان از رابط کاربری روان و جذاب، قابلیت استفاده وب‌سایت را بهینه می‌کنند.
  • طراحان بصری: طراحان بصری در درجه اول با زیبایی‌شناسی و عناصر بصری وب‌سایت سروکار دارند. آن‌ها عناصری از طراحی UX و UI را برای ایجاد رابط‌های بصری جذاب و آسان برای پیمایش ترکیب می‌کنند. طراحان بصری بر روی افزایش جذابیت بصری کلی تمرکز کرده و در عین حال قابلیت استفاده و عملکرد را حفظ خواهند کرد.

طراحان وب برای انجام کار خود به ابزارها و نرم‌افزارهای مختلف متکی هستند. ابزارهای ضروری مورد استفاده شامل نرم‌افزارهای طراحی و ویرایش مانند فتوشاپ است. علاوه بر این، آن‌ها ممکن است از منابع عکس‌های مختلف، ابزارهای بهینه‌سازی و فشرده‌سازی تصویر نیز استفاده کنند. همچنین «سیستم‌های مدیریت محتوا» (CMS) مانند وردپرس و پلتفرم‌های سازنده وب‌سایت مانند «Elementor» معمولاً به وسیله طراحان سایت استفاده می‌شوند.

برای کمک به فرآیند طراحی، طراحان وب از ابزارهای «وایرفریم» (wireframe) و نمونه اولیه نیز استفاده می‌کنند. این ابزارها به طراحان کمک خواهند کرد تا ساختار وب‌سایت را ترسیم و مصورسازی کرده و به آن‌ها اجازه می‌دهند تا ماکت‌ها و مدل‌هایی را برای آزمایش در مرحله توسعه ایجاد کنند. هر شخص طراح وب، مهارت‌ها و تخصص‌های منحصربه‌فردی را دارد تا اطمینان حاصل کند که وب‌سایتی جذاب، کاربرپسند و بهینه ساخته است. تفاوت طراحی سایت و برنامه نویسی را می‌توان در زمینه‌های شغلی آن‌ها نیز مورد بررسی قرار داد که در توضیحات فوق این توضیحات برای شغل طراحی سایت مورد بررسی قرار گرفت.

مهارت‌ های شغلی طراحی سایت

یکی دیگر از ابعاد مورد بحث در موضوع تفاوت طراحی سایت و برنامه نویسی، مهارت‌های شغلی است. طراحان سایت برای برتری در زمینه خود به مجموعه‌ای متنوع از مهارت‌ها نیاز دارند.

از مهم‌ترین مهارت‌هایی که طراحان سایت باید به آن‌ها مسلط باشند می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • تسلط به HTML و CSS: درک کامل این فناوری‌های اساسی وب برای طراحی و ساخت وب‌سایت ضروری است.
  • آگاهی از اصول طراحی وب‌سایت: طراحان وب باید به اصول طراحی وب‌سایت مؤثر از جمله چیدمان عناصر، سلسله‌مراتب عناصر بصری، تجربه کاربر و استانداردهای دسترسی به وب مسلط باشند.
  • تخصص در طراحی واکنش‌گرا و تعاملی: با افزایش استفاده از تلفن همراه، طراحان وب باید مهارت ایجاد طرح‌های واکنش‌گرا و سازگار با دستگاه‌ها و اندازه‌های مختلف صفحه‌نمایش را داشته باشند. آن‌ها همچنین باید در ایجاد عناصر تعاملی و جذاب آگاه باشند.
  • «بهینه‌سازی نرخ تبدیل» (CRO): درک تکنیک‌های CRO به طراحان وب کمک می‌کند تا وب‌سایت‌هایی را ایجاد کنند که با بهینه‌سازی تجربه کاربر و عناصر طراحی متقاعدکننده، باعث ایجاد تبدیل و رسیدن به اهداف تجاری می‌شوند.
  • نقشه‌برداری سفر کاربر: طراحان وب باید در ترسیم نقشه سفرهای کاربر و ایجاد سیستم‌های پیمایش بصری برای اطمینان از تجربه کاربری یکپارچه مهارت داشته باشند.
  • وایرفریم و نمونه‌سازی: اولویت دادن به ایجاد وایرفریم‌ها و نمونه‌های اولیه به طراحان وب اجازه می‌دهد تا طرح‌های خود را قبل از رفتن به مرحله توسعه، اصلاح کنند.
  • دانش برندسازی، تئوری رنگ و تایپوگرافی: درک اصول برندسازی، روانشناسی رنگ‌ها و تایپوگرافی طراحان وب را قادر می‌سازد تا طرح‌های بصری جذاب و منسجمی را ایجاد کنند که با هویت برند مشتری هماهنگ باشد.
  • تسلط به ابزارها و نرم‌افزارهای طراحی: طراحان وب باید با ابزارها و نرم‌افزارهای طراحی مانند «Adobe Creative Suite ،Sketch ،Figma» و یا ابزارهای مشابه آشنا باشند تا به‌طور مؤثر طرح‌های خود را ایجاد و ارائه کنند.
یک برنامه نویس سایت در حال انجام پروژه های طراحی و توسعه وب سایت

طراحان وب علاوه بر مهارت‌های فنی، از مهارت‌های غیرفنی نیز بهره می‌برند. مهارت‌های ارتباطی قوی برای برقراری ارتباط مؤثر با مشتریان برای مدیریت انتظارات و جمع‌آوری اطلاعات ضروری است. همچنین مهارت‌های همکاری برای کار با سایر اعضای تیم، مانند توسعه‌دهندگان وب، برای اطمینان از اجرای روان پروژه لازم است. با در اختیار داشتن این مجموعه مهارت‌ها، طراحان وب می‌توانند وب‌سایت‌هایی با کیفیت بالا و از نظر بصری جذاب ارائه دهند که اهداف مشتری و نیازهای کاربر را برآورده می‌کند.

نقش توسعه دهنده وب

برای درک بهتر تفاوت طراحی سایت و برنامه نویسی این بار نقش یک توسعه‌دهنده وب را مورد بررسی قرار خواهیم داد. مسئولیت اصلی توسعه‌دهنده وب ایجاد و حفظ ساختار اساسی وب‌سایت‌ها است. این نقش مستلزم کار فنی گسترده، از جمله کدنویسی پیچیده و استفاده از زبان‌های برنامه نویسی پیشرفته است. در اصل، توسعه‌دهندگان وب ایده‌ها و طرح‌های پیشنهادی طراحان سایت را می‌گیرند و آن‌ها را به وب‌سایت‌های کاملاً کاربردی تبدیل می‌کنند.

به‌طور خاص، توسعه‌دهندگان وب مسئول ساخت خود وب‌سایت هستند. این کار مستلزم کدنویسی و پیکربندی سرورهای پشتیبان و پایگاه‌های داده و همچنین ترکیب ویژگی‌ها و عملکردهای کاربر است. آن‌ها فرآیندهای آزمایش و اشکال‌زدایی کامل را انجام می‌دهند و همچنین ممکن است مسئول خدمات پس از راه‌اندازی مانند ارائه پشتیبانی مداوم، انجام وظایف تعمیر و نگهداری و حل مشکلات سرور یا میزبانی هم باشند.

برای درک بهتر نقش توسعه‌دهنده وب، می‌توان آن را به نقش شرکتی ساختمانی در زمینه ساخت خانه جدید تشبیه کرد. در این قیاس، توسعه‌دهنده وب نماینده شرکت ساخت‌وساز است، در حالی که معمار (طراح وب) نقشه‌های طراحی را ایجاد می‌کند. توسعه‌دهنده وب وظیفه ایجاد پایه‌ای کاربردی و مستحکم برای اطمینان از سالم بودن ساختار وب‌سایت بر عهده می‌گیرد.

انواع زمینه های توسعه وب

تفاوت طراحی سایت و برنامه نویسی را می‌توان در زمینه‌های شغلی آن‌ها نیز مشاهده کرد. سه نوع زمینه شغلی اصلی برای توسعه‌دهندگان وب وجود دارد که شامل موارد زیر است:

توسعه‌دهندگان فرانت‌اند روی عناصر بصری یک وب‌سایت تمرکز می‌کنند که کاربران می‌بینند و با آن تعامل دارند. این افراد از زبان‌هایی مانند HTML، CSS و جاوا اسکریپت به همراه سیستم‌های مدیریت محتوا (CMS) مانند وردپرس استفاده می‌کنند. آن‌ها از نزدیک با طراحان وب برای کدنویسی و برنامه نویسی رابط کاربری همکاری دارند.

یک توسعه دهنده ماهر وب در حال کدنویسی پشت میز

از طرف دیگر، توسعه‌دهندگان بک‌اند، عملکردهای پشت‌صحنه وب‌سایت‌ها را مدیریت می‌کنند. آن‌ها با پایگاه داده‌ها و سرورها، با استفاده از زبان‌هایی مانند «PHP ،C# ،Java ،Ruby و SQL» و همچنین فریمورک‌های سمت سرور مانند «نود جی اس» (NodeJS) کار می‌کنند. توسعه‌دهندگان بک‌اند اطمینان حاصل خواهند کرد که داده‌ها به درستی ذخیره و پردازش می‌شوند و کارهایی را انجام می‌دهند که کاربران مستقیماً نمی‌بینند.

در نهایت، توسعه‌دهندگان فول استک هم در توسعه فرانت‌اند و هم در توسعه بک‌اند تخصص دارند. آن‌ها می‌توانند تمام جنبه‌های ساخت یک وب‌سایت، از جمله کدنویسی صفحات وب، راه‌اندازی سرورها، کار با «API» (واسط‌های برنامه‌نویسی برنامه) و جستجو در پایگاه‌های داده را مدیریت کنند. توسعه‌دهندگان تمام پشته درک جامعی از کل فرآیند توسعه وب دارند.

مهارت‌ های لازم برای توسعه وب

توسعه‌دهندگان وب به مجموعه خاصی از مهارت‌ها نیاز دارند تا بتوانند نقش خود را به‌طور مؤثر انجام دهند. این مهارت‌ها شامل توانایی‌های فنی و غیرفنی می‌شود. مهارت‌های فنی شامل تسلط قوی بر زبان‌های برنامه نویسی و برنامه نویسی مانند HTML ،CSS، جاوا اسکریپت و PHP است. مهارت در کار با فریمورک‌های جاوا اسکریپت مانند «jQuery» نیز بسیار مهم است. همچنین تخصص در تست و رفع اشکال برای اطمینان از کیفیت و عملکرد وب‌سایت‌ها هم اهمیت زیادی دارد.

علاوه بر این، درک امور بک‌اند و مفاهیم پایگاه‌های داده برای مدیریت جنبه‌های داده توسعه وب ضروری است. آشنایی با سیستم‌های مدیریت محتوا (CMS) مانند وردپرس برای ایجاد و نگهداری کارآمد وب‌سایت‌ها هم مورد نیاز خواهد بود. در کنار این‌ها دانش «بهینه‌سازی موتورهای جستجو» (SEO) برای بهینه‌سازی وب‌سایت‌ها برای رتبه بهتر در نتایج موتورهای جستجو مهارت ارزشمندی برای توسعه‌دهندگان وب به‌حساب می‌آید.

همچنین شایان ذکر است که مهارت‌های غیرفنی نیز برای توسعه‌دهندگان وب بسیار قابل‌توجه هستند. مهارت‌هایی مانند مهارت حل مسئله و تفکر تحلیلی در طول فرآیند اشکال‌زدایی و استقرار برنامه جایگاه ویژه‌ای در بین این مهارت‌ها دارد. در پایان مهارت‌های ارتباطی و همکاری مؤثر برای کار با مشتریان و همکاری با سایر افراد درگیر در پروژه مانند طراحان وب ضروری است. این مهارت‌ها به اجرای موفق پروژه و رضایت مشتری کمک می‌کند.

ابزارهای لازم برای توسعه وب

یکی دیگر از ابعاد تفاوت طراحی سایت و برنامه نویسی در استفاده از ابزارها است. توسعه‌دهندگان وب از ابزارها و پلتفرم‌های مختلفی برای انجام وظایف خود استفاده می‌کنند. برای ردیابی مشکل، ابزاری به نام «Jira» به‌طور گسترده استفاده می‌شود و از طرف دیگر «GitHub» نسخه‌سازی کد و همکاری را تسهیل می‌کند. از طرفی دیگر آزمایش و اشکال‌زدایی کدهای برنامه اغلب به راه‌حل‌هایی مانند «Chrome DevTools» متکی است. آشنایی با کنترل پنل هاست و کلاینت‌های «پروتکل انتقال فایل» (FTP) مانند «FileZilla» برای استقرار و مدیریت وب‌سایت نیز بسیار مهم است. با استفاده از این ابزارها و با کسب دانش در مهارت‌های فوق، توسعه‌دهندگان وب می‌توانند به‌طور مؤثر وب‌سایت‌های کاربردی و جذاب بصری ایجاد و نگهداری کنند.

یک برنامه نویس سایت در حال کار با ابزارهای توسعه وب

مقایسه توسعه وب و برنامه نویسی

در این بخش مقایسه‌ای کامل و جامع برای درک بهتر تفاوت طراحی سایت و برنامه نویسی آورده شده است. این مقایسه تفاوت طراحی سایت و برنامه نویسی شامل ۱۸ تا جنبه کلیدی می‌شود که در ادامه به ترتیب آمده‌اند.

۱. مقایسه از لحاظ تعریف

مقایسه توسعه وب و برنامه نویسی از لحاظ تعریف به صورت زیر است:

  • برنامه نویسی: برنامه نویسی فرآیند نوشتن، آزمایش و نگهداری برنامه‌های کامپیوتری با استفاده از نوعی زبان برنامه نویسی است.
  • توسعه وب: توسعه وب فرآیند ایجاد و نگهداری وب‌سایت‌ها و برنامه‌های کاربردی تحت وب با استفاده از فناوری‌ها و ابزارهای مختلف است.

۲. مقایسه از لحاظ اهداف

مقایسه از لحاظ اهداف برای توسعه وب و برنامه نویسی به صورت زیر است:

  • برنامه نویسی: بر روی عملکرد برنامه نرم‌افزاری از جمله خودکارسازی کارهای تکراری و انجام محاسبات پیچیده به سرعت و با دقت تمرکز می‌کند.
  • توسعه وب: بر تجربه کاربر از وب‌سایت یا برنامه وب، از جمله ایجاد رابط‌های کاربرپسند و جذاب بصری تمرکز می‌کند.

۳. مقایسه از لحاظ زبان های برنامه نویسی

تفاوت طراحی سایت و برنامه نویسی از لحاظ زبان‌های مورد استفاده به صورت زیر است:

  • برنامه نویسی: برنامه نویسان با طیف گسترده‌ای از زبان‌های برنامه نویسی از جمله زبان‌های سطح پایین مانند C و اسمبلی، زبان‌های سطح بالا مانند پایتون، جاوا و جاوا اسکریپت و زبان‌های برنامه نویسی مانند «Bash» و «Perl» کار می‌کنند.
  • توسعه وب: HTML، CSS و جاوا اسکریپت زبان‌های اصلی مورد استفاده در این زمینه شغلی هستند. علاوه بر این، فریمورک‌های توسعه وب مانند «React» ،«Angular» و «Vue.js» ممکن است به وسیله آن‌ها مورد استفاده قرار بگیرد. از زبان‌های سمت سرور مانند روبی، پایتون، جاوا و غیره نیز ممکن است استفاده شود.

۴. مقایسه توسعه وب و برنامه نویسی از لحاظ مهارت‌ های موردنیاز

مقایسه این دو حوزه از لحاظ مهارت‌های موردنیاز به صورت زیر است:

  • برنامه نویسی: اغلب نیاز به درک عمیق اصول توسعه نرم‌افزار، الگوریتم‌ها و ساختار داده دارد.
  • توسعه وب: اغلب به دانش طراحی وب، امنیت وب، میزبانی وب و سایر مهارت‌های مرتبط نیاز دارد.

۵. مقایسه از لحاظ مهارت‌ های نرم

مقایسه از لحاظ مهارت‌های نرم برای این دو حوزه به صورت زیر است:

  • برنامه نویسی: حل مسئله، ارتباط و کار گروهی برای موفقیت در برنامه نویسی ضروری است.
  • توسعه وب: طراحی تجربه کاربری، ارتباطات و کار گروهی برای موفقیت در توسعه وب مورد نیاز است.

۶. مقایسه از لحاظ برنامه‌ های کاربردی

مقایسه از لحاظ برنامه‌های کاربردی برای دو حوزه نام برده به صورت زیر است:

  • برنامه نویسی: ایجاد برنامه‌های کاربردی، بازی‌ها، ابزارها و ابزارهای مستقل برای دسکتاپ و دستگاه‌های تلفن همراه.
  • توسعه وب: ایجاد وب‌سایت‌ها، برنامه‌های کاربردی وب و خدمات آنلاین مانند پلتفرم‌های تجارت الکترونیک، شبکه‌های اجتماعی، وبلاگ‌ها و غیره.

۷. مقایسه از لحاظ فرآیند توسعه

مقایسه از لحاظ فرآیند توسعه برای حوزه برنامه نویسی و توسعه وب به صورت زیر است:

  • برنامه نویسی: اغلب از «چرخه عمر توسعه نرم‌افزار ساخت‌یافته» (SDLC) پیروی می‌کند که شامل جمع‌آوری، طراحی، کدگذاری، آزمایش و نگهداری الزامات است.
  • توسعه وب: اغلب از یک فرآیند توسعه چابک پیروی می‌کند، جایی که بر تکرارها و بهبود مستمر تأکید می‌شود.

۸. مقایسه از لحاظ ابزارها و فریمورک‌ها

مقایسه از لحاظ ابزارها و فریمورک‌‌ها در امور توسعه وب و برنامه نویسی به صورت زیر است:

  • برنامه نویسان: از ابزارهایی مانند ویرایشگرهای کد، IDE‌ها، کامپایلرها و کتابخانه‌ها (مانند NumPy ،TensorFlow) استفاده می‌کنند.
  • توسعه‌دهندگان وب: از فریمورک‌های توسعه وب (به عنوان مثال، React ،Angular ،Vue.js)، سرورهای وب (مانند Apache و Nginx) و سیستم‌های مدیریت محتوا (به عنوان مثال، وردپرس، دروپال) استفاده می‌کنند.
یک شخص برنامه نویس در مقابل یک شخص توسعه دهنده وب

۹. مقایسه از لحاظ سازگاری

تفاوت طراحی سایت و برنامه نویسی از لحاظ سازگاری به صورت زیر است:

  • برنامه نویسان: نرم‌افزاری را برای پلتفرم‌های مختلف توسعه می‌دهند که هنگام انتقال به سیستم‌عامل‌ها، سخت‌افزارها و تنظیمات نرم‌افزاری با چالش‌های سازگاری مواجه می‌شوند.
  • توسعه‌دهندگان وب: اطمینان حاصل می‌کنند که برنامه‌های وب روی مرورگرها، سیستم‌عامل‌ها و دستگاه‌های تلفن همراه مختلف کار کرده و تجربه کاربری ثابتی را حفظ می‌کند.

۱۰. مقایسه از لحاظ مدیریت اطلاعات

مقایسه برنامه نویسی و توسعه وب از لحاظ مدیریت اطلاعات به صورت زیر است:

  • برنامه نویسان: با مدیریت داده‌ها، طراحی پایگاه داده، ذخیره‌سازی داده‌ها و دسترسی از منابع مختلف سروکار دارند.
  • توسعه‌دهندگان وب: با پایگاه‌های داده کار می‌کنند اما بیشتر روی جنبه‌های ظاهری مانند طراحی فرم‌ها، اعتبارسنجی ورودی‌های کاربر و نمایش داده‌ها تمرکز خواهند کرد.

۱۱. مقایسه از منظر کارایی

مقایسه توسعه وب و برنامه نویسی از منظر کارایی به صورت زیر است:

  • برنامه نویسان: با کاهش مصرف حافظه، به حداقل رساندن چرخه‌های CPU و بهبود سرعت برنامه، عملکرد کد را بهینه می‌کنند.
  • توسعه‌دهندگان وب: تمرکز آن‌ها بر عملکرد برنامه‌های وب، کاهش زمان بارگذاری صفحه، به حداقل رساندن درخواست‌های HTTP و بهینه‌سازی محتوای چندرسانه‌ای است.

۱۲. برنامه نویسی و توسعه وب از لحاظ محیط توسعه

تفاوت طراحی سایت و برنامه نویسی از لحاظ محیط توسعه به صورت زیر است:

  • برنامه نویسان: در حوزه برنامه نویسی کدنویسی روی پلتفرم‌های مختلف انجام می‌گیرد و اغلب به محیط‌ها و ابزارهای توسعه خاصی نیاز دارند.
  • توسعه‌دهندگان وب: در محیط‌های مبتنی بر وب با استفاده از ابزارهایی مانند ویرایشگر کد، اشکال‌زدا و سیستم‌های کنترل نسخه کار می‌کنند.

۱۳. مقایسه توسعه وب و برنامه نویسی از لحاظ استقرار برنامه

مقایسه توسعه وب و برنامه نویسی از لحاظ استقرار برنامه به صورت زیر است:

  • برنامه نویسان: خروجی کار برنامه نویسان بر روی پلتفرم‌های متنوع مستقر می‌شود که برای این هدف نیازمند استراتژی‌ها و ابزارهای مختلف استقرار هستند.
  • توسعه‌دهندگان وب: خروجی کار آن‌ها جهت استقرار به ابزارهایی مانند پلتفرم‌های میزبانی وب، «DNS» و «CDN» نیاز دارد و بر روی سرورهای وب مستقر خواهند شد.
تصویری برای نشان دادن تفاوت طراحی سایت و برنامه نویسی از لحاظ نحوه کار

۱۴. مقایسه از لحاظ نوع و محدوده پروژه

تفاوت طراحی سایت و برنامه نویسی از لحاظ نوع و محدوده پروژه به صورت زیر است:

  • برنامه نویسان: پروژه‌ها از نظر اندازه متفاوت هستند و از اسکریپت‌های کوچک گرفته تا برنامه‌های بزرگ سازمانی را در برمی‌گیرد.
  • توسعه‌دهندگان وب: پروژه‌ها در این زمینه نیز متفاوت هستند، از وب‌سایت‌های ثابت گرفته تا وب اپلیکیشن‌های بزرگ که اغلب شامل همکاری با طراحان، توسعه‌دهندگان و سهامداران است.

۱۵. مقایسه از لحاظ تعامل

مقایسه برنامه نویسی و توسعه وب از لحاظ نوع تعامل به صورت زیر است:

  • برنامه نویسان: با رابط‌های «CLI» ،«GUI» یا ترمینال سروکار دارند.
  • توسعه‌دهندگان وب: آن‌ها با صفحات وب کاربرپسند و تعاملی، انیمیشن‌ها، محتوای چندرسانه‌ای و طراحی واکنش‌گرا سروکار دارند.

۱۶. مقایسه برنامه نویسی و توسعه وب از منظر امنیت

تفاوت طراحی سایت و برنامه نویسی از منظر امنیت به صورت زیر است:

  • برنامه نویسان: بر روی رمزگذاری، کنترل دسترسی و اعتبارسنجی داده‌ها تمرکز دارند تا از نقض داده‌ها و فعالیت‌های مخرب جلوگیری کنند.
  • توسعه‌دهندگان وب: از امنیت در برابر حملات برنامه‌های وب مانند «XSS»، «تزریق SQL» و «CSRF» اطمینان حاصل می‌کنند.

۱۷. مقایسه از لحاظ آزمایش کردن

مقایسه توسعه وب و برنامه نویسی از لحاظ تست و آزمایش کردن محصول به صورت زیر است:

  • برنامه نویسان: آن‌ها از فریمورک‌های آزمایشی برای اعتبارسنجی کد استفاده می‌کنند.
  • توسعه‌دهندگان وب: از فریمورک‌های آزمایشی برای عملکرد برنامه وب، اعتبارسنجی ورودی کاربر و شبیه‌سازی تعاملات استفاده خواهند کرد.

۱۸. مقایسه برنامه نویسی و توسعه وب از لحاظ مسیرهای شغلی

تفاوت طراحی سایت و برنامه نویسی از لحاظ مسیرهای شغلی به صورت زیر است:

  • برنامه نویسان: به عنوان مهندسان نرم‌افزار، دانشمندان داده، «مهندسان ML» یا متخصصان امنیت سایبری شغل خود را دنبال می‌کنند.
  • توسعه‌دهندگان وب: مشاغل خود را به عنوان توسعه‌دهندگان فرانت‌اند، بک‌اند، فول استک، طراحان UX یا مدیران وب شغل خود را دنبال می‌کنند.

تفاوت طراحی سایت و برنامه نویسی

در این بخش از مطلب تفاوت برنامه نویسی و طراحی سایت به بررسی تمایزهای توسعه وب و برنامه نویسی خواهیم پرداخت. برنامه نویسی و توسعه وب دو زمینه متمایز در صنعت فناوری هستند. برنامه نویسی در اصل نوعی اصطلاح گسترده است که رشته‌های مختلف را در برمی‌گیرد و از طرفی دیگر توسعه وب حوزه تخصصی‌تری بوده که به‌طور خاص بر توسعه برنامه‌های کاربردی وب و وب‌سایت‌ها تمرکز دارد. در ادامه تفاوت‌های اصلی بین برنامه نویسی و توسعه وب آمده است.

۱. تمرکز و هدف

جنبه اول از تفاوت طراحی سایت و برنامه نویسی، روی تمرکز آن خلاصه می‌شود. برنامه نویسی شامل فرآیند نوشتن برنامه‌های کامپیوتری برای انجام وظایف خاص یا خودکار کردن مشکلات است. هدف برنامه نویسان ایجاد راه‌حل‌های نرم‌افزاری برای صنایع مختلف مانند مالی، مراقبت‌های بهداشتی، بازی و غیره است. آن‌ها از زبان‌های برنامه‌نویسی، ابزارها و فناوری‌های مختلف برای نوشتن، آزمایش و اشکال‌زدایی کدهایی استفاده می‌کنند که می‌توانند روی کامپیوتر اجرا شوند. هدف اصلی برنامه نویسی توسعه نرم‌افزارهای کاربردی است که باعث افزایش بهره‌وری، کارایی و سودآوری در حوزه‌های مختلف می‌شود.

مقایسه تمرکز و هدف توسعه وب و ابزارهای برنامه نویسی

از طرف دیگر توسعه وب و طراحی سایت به فرآیند ساخت برنامه‌های کاربردی وب قابل‌دسترسی به وسیله مرورگرهای وب اشاره دارد. تمرکز اصلی توسعه وب ایجاد رابط‌های کاربری و تعاملاتی است که برای هر کسی با اتصال به اینترنت قابل‌دسترسی باشد. توسعه‌دهندگان وب از زبان‌های برنامه نویسی، ابزارها و فناوری‌ها برای طراحی و توسعه برنامه‌های کاربردی مبتنی بر وب برای کامپیوترهای شخصی و رومیزی، لپ‌تاپ‌ها، دستگاه‌های تلفن همراه و سرورها استفاده می‌کنند. هدف از توسعه وب ساخت برنامه‌های کاربردی وب است که تبادل اطلاعات، تجارت آنلاین، تعامل اجتماعی و غیره را تسهیل می‌کند. این می‌تواند از وب‌سایت‌های ساده تا برنامه‌های کاربردی پیچیده که پایگاه داده‌ها، API‌ها و سایر فناوری‌ها را در خود جای‌داده‌اند، متغیر باشد.

توجه به این نکته مهم است که توسعه وب و طراحی سایت زیرمجموعه‌ای از برنامه نویسی محسوب می‌شود که به‌طور خاص حول محور ایجاد برنامه‌های کاربردی مبتنی بر وب متمرکز است. از سوی دیگر، برنامه نویسی دامنه وسیع‌تری را در برمی‌گیرد و شامل حوزه‌های مختلفی مانند توسعه نرم‌افزار، توسعه بازی، توسعه اپلیکیشن موبایل و غیره می‌شود.

۲. برنامه نویسی در مقابل توسعه وب: ابزارها و فناوری‌ ها

بعد دوم از تفاوت طراحی سایت و برنامه نویسی در ابزارها و فناوری‌های مورد استفاده است. برنامه نویسی و توسعه وب به ابزارها و فن‌آوری‌های مختلف برای ایجاد راه‌حل‌های نرم‌افزاری کارآمد نیاز دارد. بیایید نگاهی به برخی از ابزارها و فناوری‌های رایج در هر زمینه بیندازیم.

ابزارهای مورد استفاده برای برنامه نویسی

ابزارهای مورد استفاده برای برنامه نویسی در فهرست زیر آورده شده است.

  • محیط‌های توسعه یکپارچه (IDE): IDEها برنامه‌های نرم‌افزاری هستند که محیط کاملی را برای نوشتن و اشکال‌زدایی کد فراهم می‌کنند. آن‌ها اغلب شامل ویژگی‌هایی مانند برجسته کردن سینتکس، پیشنهاد کد و ابزارهای اشکال‌زدایی هستند. از IDEهای محبوب برای برنامه نویسی می‌توان به «Visual Studio» ،«Eclipse» و «IntelliJ» اشاره کرد.
  • سیستم‌های کنترل نسخه: سیستم‌های کنترل نسخه به توسعه‌دهندگان این امکان را می‌دهد تا تغییرات کد خود را در طول زمان پیگیری کرده و با دیگران در پروژه‌ها همکاری کنند. آن‌ها در مدیریت نسخه‌های مختلف کد و ادغام تغییرات ایجاد شده به وسیله چندین توسعه‌دهنده کمک می‌کنند. «Git» ،«Subversion» و «Mercurial» سیستم‌های کنترل نسخه محبوب هستند.
  • ابزارهای تست: ابزارهای تست به توسعه‌دهندگان کمک می‌کنند تا اطمینان حاصل کنند که کد آن‌ها همان‌طور که انتظار می‌رود کار کرده و استانداردهای کیفیت را برآورده می‌کند. این ابزارها به خودکارسازی فرآیند تست و شناسایی خطاها یا مشکلات عملکرد کمک می‌کنند. ابزارهای تست محبوب عبارت‌اند از «JUnit» (برای آزمایش کد جاوا)، سلنیوم (برای آزمایش برنامه‌های کاربردی وب) و «LoadRunner» (برای تست بار).

ابزارهای مورد استفاده برای توسعه وب

ابزارهای مورد استفاده برای توسعه وب به صورت موارد زیر هستند:

  • ویرایشگرهای متن و IDEها: توسعه وب و طراحی سایت شامل نوشتن کدهای HTML ،CSS و جاوا اسکریپت است. ویرایشگرهای متن و IDEها بستری را برای نوشتن و اصلاح کارآمد این کد فراهم می‌کنند. برخی از ویرایشگرهای متن و IDEهای محبوب برای توسعه وب عبارت‌اند از «Sublime Text» ،«Visual Studio Code» و «Atom».
  • فریم‌ورک‌های فرانت‌اند: فریم‌ورک‌های فرانت‌اند، کتابخانه‌های کد از پیش نوشته‌شده‌ای هستند که مجموعه‌ای از ابزارها و مؤلفه‌ها را برای طراحی و توسعه رابط کاربری برنامه‌های کاربردی وب ارائه می‌دهند. آن‌ها بهره‌وری و سازگاری بهبود یافته و همچنین طراحی پاسخگو و تعاملی را ارائه خواهند داد. فریم‌ورک‌های فرانت‌اند محبوب عبارت‌اند از «Bootstrap» ،«Foundation» و «Materialize».
  • ابزارهای مدیریت پایگاه داده: برنامه‌های کاربردی وب اغلب به پایگاه‌های داده برای ذخیره و بازیابی داده‌ها نیاز دارند. ابزارهای مدیریت پایگاه داده به توسعه‌دهندگان کمک می‌کند تا به‌طور مؤثر پایگاه‌های داده را ایجاد، مدیریت و با آن‌ها تعامل داشته باشند. ابزارهای محبوب مدیریت پایگاه داده عبارت‌اند از «MySQL» ،«PostgreSQL» و «MongoDB».

این‌ها تنها چند نمونه از ابزارها و فناوری‌های مورد استفاده در برنامه نویسی و توسعه وب هستند. انتخاب ابزار ممکن است بسته به نیازهای خاص پروژه و ترجیحات توسعه‌دهندگان متفاوت باشد.

۳. تفاوت طراحی سایت و برنامه نویسی از لحاظ مسیرهای شغلی

جنبه سوم از تفاوت طراحی سایت و برنامه نویسی، مربوط به مسیرهای شغلی است. وقتی صحبت از مشاغل برنامه نویسی و توسعه وب می‌شود، مسیرهای مختلفی وجود دارد که کاربر می‌تواند بر اساس علایق و اهداف خود آن را طی کند.

مسیرهای شغلی برنامه نویسی

برنامه نویسی طیف وسیعی از امکانات را در برمی‌گیرد که امکان تخصص در زمینه‌های مختلف را فراهم می‌کند. برخی از مسیرهای شغلی رایج در برنامه نویسی شامل مدیران پایگاه داده، توسعه‌دهندگان اپلیکیشن موبایل، مهندسان نرم‌افزار و توسعه‌دهندگان بازی می‌شود. این نقش‌ها فرصت‌های متنوعی را برای رشد و تخصص ارائه می‌دهند.

یک پسر برنامه نویس در حال کدنویسی پشت سیستم

در برنامه نویسی، متخصصان اغلب بر روی پلتفرم‌ها، فناوری‌ها یا زبان‌های برنامه نویسی خاص تمرکز می‌کنند. برای مثال، ممکن است کاربر تصمیم بگیرد که در حوزه رایانش ابری، هوش مصنوعی یا یادگیری ماشین تخصص داشته باشد. از طرف دیگر، می‌تواند در زبان‌های برنامه نویسی مانند جاوا، پایتون یا جاوا اسکریپت متخصص شود.

مسیرهای شغلی توسعه وب

از سوی دیگر، توسعه وب زمینه‌ای تخصصی در توسعه نرم‌افزار است که بر ایجاد وب‌سایت‌ها و برنامه‌های کاربردی وب تمرکز دارد. چندین مسیر شغلی در توسعه وب موجود است، از جمله توسعه‌دهندگان فرانت‌اند، توسعه‌دهندگان بک‌اند، توسعه‌دهندگان فول اسنک و طراحان وب. توسعه‌دهندگان فرانت‌اند عمدتاً روی رابط کاربری و تجربه کاربری وب‌سایت‌ها کار کرده و از فناوری‌هایی مانند HTML ،CSS و جاوا اسکریپت استفاده می‌کنند. توسعه‌دهندگان بک‌اند روی برنامه نویسی و عملکرد سمت سرور تمرکز کرده و اغلب از فناوری‌هایی مانند PHP ،Ruby on Rails یا نود جی اس بهره می‌برند. توسعه‌دهندگان فول استک هم در توسعه «Front-end» و هم در توسعه «Back-end» مهارت دارند و می‌توانند جنبه‌های مختلف توسعه وب را مدیریت کنند. همچنین طراحان وب روی جنبه بصری وب‌سایت‌ها از جمله طرح‌بندی، طرح‌های رنگی و تایپوگرافی تمرکز خواهند کرد.

هم در برنامه نویسی و هم در توسعه وب، افراد این امکان را دارند در فناوری‌ها، چارچوب‌ها یا پلتفرم‌های خاص تخصص داشته باشند. در نهایت، انتخاب بین برنامه نویسی و توسعه وب به علایق و اهداف شغلی کاربر بستگی دارد. تلاش و کسب تجربه ضروری در دو زمینه برای تبدیل شدن به فردی حرفه‌ای ضروری است.

۴. برنامه نویسی و توسعه وب: عملکرد

یکی دیگر از ابعاد تفاوت طراحی سایت و برنامه نویسی مرتبط به عملکرد محصول نهایی ارائه شده است. عملکرد در برنامه نویسی و توسعه وب به ترتیب شامل سرعت و کارایی راه‌حل‌های نرم‌افزاری، وب‌سایت‌ها و برنامه‌های کاربردی وب است. در برنامه نویسی، معیارهای عملکرد ممکن است شامل زمان اجرا، مصرف حافظه و کارایی «CPU» باشد. برای بهبود عملکرد، برنامه نویسان می‌توانند از استراتژی‌های مختلفی مانند مدیریت کارآمد حافظه، طراحی الگوریتم‌های بهینه و بهینه‌سازی کد با تکنیک‌هایی مانند بهینه‌سازی کد و «Refactoring» استفاده کنند.

در توسعه وب، عملکرد به این موضوع اشاره دارد که وب‌سایت یا برنامه وب مد نظر چقدر سریع و پاسخگو بارگذاری می‌شود و با درخواست‌های کاربر تعامل دارد. معیارهای کلیدی عملکرد در توسعه وب شامل زمان بارگذاری صفحه، «زمان تا اولین بایت» (TTFB) و زمان پاسخگویی سرور است. توسعه‌دهندگان وب از تکنیک‌هایی مانند بهینه‌سازی تصویر، کوچک‌سازی (کاهش اندازه فایل) و حافظه پنهان برای بهبود عملکرد وب استفاده می‌کنند. «شبکه‌های تحویل محتوا» (CDN) نیز برای تسریع تحویل محتوا به کاربران و کاهش بار سرور استفاده می‌شوند.

۵. برنامه نویسی در مقابل توسعه وب: مقیاس‌پذیری

رویکردی دیگر از تفاوت طراحی سایت و برنامه نویسی مربوط به مقیاس‌پذیری محصول نهایی است. مقیاس‌پذیری برنامه‌نویسی به توانایی راه‌حل نرم‌افزاری برای مدیریت افزایش حجم کار یا تقاضا بدون تجربه کاهش عملکرد اشاره دارد. برای برنامه‌هایی که نیاز به پشتیبانی از تعداد زیادی کاربر یا درخواست دارند وجود این مقیاس‌پذیری بسیار ضروری است. برای دستیابی به این هدف، برنامه نویسان باید کدی بنویسند که بتواند از هر لحاظ مقیاس‌پذیر باشد.

برای افزایش مقیاس‌پذیری، برنامه نویسان از استراتژی‌های مختلفی مانند متعادل‌سازی بار، حافظه پنهان و محاسبات توزیع‌شده استفاده می‌کنند. این تکنیک‌ها شامل توزیع داده‌ها و حجم کار در میان چندین سرور با استفاده از روش‌های پارتیشن‌بندی و اشتراک‌گذاری است.

نمایی از تفاوت طراحی سایت و برنامه نویسی از ابعاد متفاوت

از سوی دیگر، مقیاس‌پذیری توسعه وب به توانایی یک وب‌سایت یا برنامه وب برای مدیریت افزایش ترافیک یا بارگذاری بدون به خطر انداختن عملکرد مربوط می‌شود. مقیاس‌پذیری برای وب‌سایت‌ها و برنامه‌های کاربردی وب که نیاز به پشتیبانی از حجم بالایی از کاربران یا درخواست‌ها دارند، حیاتی است. توسعه‌دهندگان وب با طراحی وب‌سایت‌ها و برنامه‌های کاربردی وب که می‌توانند به‌صورت افقی یا عمودی مقیاس بندی شوند، به مقیاس‌پذیری دست می‌یابند.

توسعه‌دهندگان وب برای به حداکثر رساندن مقیاس‌پذیری از استراتژی‌هایی مانند متعادل‌سازی بار، مقیاس بندی افقی و ذخیره‌سازی استفاده می‌کنند. آن‌ها همچنین از سیستم‌های توزیع‌شده استفاده کرده و پایگاه‌های داده را بهینه خواهند کرد تا اطمینان حاصل شود که وب‌سایت‌ها و برنامه‌های کاربردی وب می‌توانند به‌طور مؤثر بار افزایش یافته را مدیریت کنند. علاوه بر این، توسعه‌دهندگان وب ممکن است معماری بدون سرور و تکنیک‌های مقیاس خودکار را برای دست‌یابی به هدف مقیاس‌پذیری پیاده‌سازی کنند.

۶. تفاوت طراحی سایت و برنامه نویسی از رویکرد تست و اشکال‌زدایی

تست و اشکال‌زدایی نیز یکی دیگر از ابعاد تفاوت طراحی سایت و برنامه نویسی است. تست و اشکال‌زدایی جنبه‌های حیاتی برنامه نویسی و توسعه وب هستند. این رویه تضمین می‌کند که راه‌حل‌های نرم‌افزاری و برنامه‌های کاربردی وب به درستی کار کرده و انتظارات کاربران نهایی را برآورده می‌کنند. در برنامه نویسی، آزمایش شامل ایجاد و اجرای موارد و سناریوهای آزمایشی برای ارزیابی عملکرد یک برنامه است. از سوی دیگر، اشکال‌زدایی بر شناسایی و رفع خطاها، نقص‌ها و سایر مسائل درون کد برنامه متمرکز خواهد بود.

برای ساده‌سازی و خودکارسازی این فرآیندها، برنامه نویسان به انواع ابزارهای تست و اشکال‌زدایی تکیه می‌کنند. این ابزارها شامل چارچوب‌های تست خودکار مانند سلنیوم هستند که به ایجاد و اجرای موارد آزمایشی کمک می‌کنند و همچنین ابزارهای پروفایل کد مانند «JProfiler» و ابزارهای تجزیه‌وتحلیل کد مانند «SonarQube» که به شناسایی و اصلاح مشکلات در پایگاه کد کمک می‌کنند.

در توسعه وب، تست و اشکال‌زدایی نقش مشابهی در حصول اطمینان از عملکرد صحیح وب‌سایت‌ها و برنامه‌های کاربردی تحت وب دارند. آزمایش محصول در این زمینه شامل ایجاد موارد آزمایشی و سناریوهای خاص برنامه کاربردی وب برای تأیید رفتار موردنظر آن است، در حالی که اشکال‌زدایی بر مکان‌یابی و رفع خطاها و نقص‌ها در کد برنامه وب متمرکز خواهد بود.

توسعه‌دهندگان وب مجموعه‌ای از ابزارهای خاص خود را برای کمک به فرآیند تست و اشکال‌زدایی دارند. این ابزارها شامل فریمورک‌های تست خودکار مانند «Cypress» است که امکان ایجاد و اجرای کارآمد تست‌ها را فراهم می‌کند. همچنین ابزارهای تست مرورگر مانند «CrossBrowserTesting» برای تست سازگاری بین مرورگرها و ابزارهای تست دسترسی مانند «Axe» نیز موجود هستند که به اطمینان از مطابقت برنامه وب با استانداردهای دسترسی کمک می‌کنند.

۷. تفاوت طراحی سایت و برنامه نویسی از منظر امنیت

هم برنامه نویسی و هم توسعه وب شامل اقدامات امنیتی برای اطمینان از ایمنی و یکپارچگی راه‌حل‌های نرم‌افزاری و پلتفرم‌های آنلاین خواهند بود و این جنبه نیز برای درک تفاوت طراحی سایت و برنامه نویسی بسیار اهمیت زیادی دارد. امنیت برنامه نویسی شامل فرآیند تضمین این است که راه‌حل نرم‌افزاری برنامه نویس ایمن و عاری از آسیب‌پذیری‌هایی بوده که می‌تواند به وسیله عوامل مخرب مورد سوءاستفاده قرار گیرد. برای دستیابی به این هدف، برنامه نویسان از اقدامات امنیتی مختلفی مانند رمزگذاری، کنترل دسترسی و مدیریت استثنا استفاده می‌کنند. هدف برنامه نویسان با اجرای این اقدامات، محافظت از اطلاعات حساس، مانند داده‌های شخصی و جزئیات مالی، از دسترسی غیرمجاز و نقض احتمالی داده‌ها است.

تصویری از دنیای برنامه نویسی و ابزارهای مربوط به آن

از سوی دیگر، توسعه وب بر ایمن‌سازی وب‌سایت‌ها و برنامه‌های کاربردی وب در برابر تهدیدات و آسیب‌پذیری‌های احتمالی تمرکز دارد. توسعه‌دهندگان وب اقدامات امنیتی مانند رمزگذاری «SSL»، کنترل دسترسی، اعتبارسنجی ورودی و مدیریت خطا را برای اطمینان از ایمنی وب‌سایت‌ها و برنامه‌های کاربردی وب پیاده‌سازی می‌کنند. با توجه به اینکه وب‌سایت‌ها و برنامه‌های کاربردی وب اغلب داده‌های حساس و اطلاعات محرمانه را مدیریت می‌کنند، حفظ تدابیر امنیتی قوی برای جلوگیری از دسترسی غیرمجاز و سایر حوادث امنیتی در این زمینه بسیار حیاتی است.

تفاوت طراحی وب و توسعه وب

در بخش‌های بالا به بررسی کامل تفاوت طراحی سایت و برنامه نویسی پرداختیم اما وقتی صحبت از طراحی سایت و توسعه وب می‌شود، تفاوت‌های مشخصی بین این دو نقش وجود دارد که عمده این تفاوت‌ها را می‌توان در موارد مورد بحثی که در ادامه این بخش آمده است، خلاصه کرد.

۱. تمرکز و هدف

طراحان وب در درجه اول بر ظاهر و زیبایی‌شناسی، تجربه کاربر (UX) و رابط کاربری (UI) وب‌سایت تمرکز می‌کنند. آن‌ها ماکت‌ها و طرح‌هایی را ایجاد خواهند کرد که از نظر بصری جذاب و کاربرپسند هستند. از سوی دیگر، توسعه‌دهندگان وب بر روی عملکرد و ساختار وب‌سایت تمرکز می‌کنند. وظیفه اصلی آن‌ها برنامه نویسی و کدنویسی سایت است تا اطمینان حاصل شود که آن سایت به خوبی و به صورت کارآمد کار می‌کند.

۲. مجموعه مهارت

توسعه‌دهندگان وب به دانش فنی قوی نیاز دارند. آن‌ها با زبان‌های برنامه نویسی پیچیده، فریمورک‌‌ها‌ و ابزار کار می‌کنند. تخصص آن‌ها در درک پیچیدگی‌های کدنویسی و توسعه نرم‌افزار نهفته است. در مقابل، طراحان وب نقش فنی کمتری دارند. مهارت‌های آن‌ها حول محور طراحی بصری، خلاقیت و درک اصول UX/UI می‌چرخد. آن‌ها از نرم‌افزارهای طراحی، ابزارهای وایرفریم و نرم‌افزار نمونه‌سازی برای شبیه‌سازی محصول نهایی خود استفاده می‌کنند.

۳. تخصص‌ ها

توسعه‌دهندگان وب می‌توانند در زمینه‌های مختلفی مانند توسعه بک‌اند، فرانت‌اند و فول استک تخصص داشته باشند. توسعه‌دهندگان فرانت‌اند روی جنبه‌های بصری که کاربران با آن‌ها تعامل دارند، مانند طراحی محصول، تمرکز می‌کنند. توسعه‌دهندگان بک‌اند عملیات پشت‌صحنه، مانند برنامه نویسی سمت سرور و مدیریت پایگاه داده را انجام می‌دهند. همچنین توسعه‌دهندگان فول استک هم در زمینه توسعه فرانت‌اند و هم در بک‌اند دارند. در مقابل، طراحان وب می‌توانند در طراحی UX، طراحی UI یا طراحی بصری تخصص داشته باشند. هر تخصص نقش منحصربه‌فردی در ایجاد وب‌سایتی جامع دارد.

تصویری برای نشان دادن تفاوت طراحی سایت و توسعه وب

۴. ابزارها و برنامه‌ ها

همانطور که در ابعاد تفاوت طراحی سایت و برنامه نویسی، استفاده از ابزارها و فناروی‌ها مطرح بود، این تفاوت در توسعه وب و طراحی وب با وجود نزدیکی این دو زمینه به همدیگر بازهم مطرح است. توسعه‌دهندگان وب با کتابخانه‌های کدنویسی مختلف، فریمورک‌ها‌ و سیستم‌های کنترل نسخه مانند GitHub و Jira کار می‌کنند. آن‌ها همچنین از کنترل پنل‌های میزبانی و کلاینت‌های FTP برای مدیریت استقرار وب‌سایت استفاده خواهند کرد. سیستم‌های مدیریت محتوا (CMS) نیز بخشی از جعبه‌ابزار آن‌ها هستند. از طرف دیگر طراحان وب با نرم‌افزارهای ویرایش و طراحی مانند فتوشاپ و همچنین ابزارهای سازنده وب‌سایت مانند وردپرس یا Elementor کار می‌کنند. ابزارهای وایرفریم و نمونه‌سازی نیز به آن‌ها کمک می‌کند تا مفاهیم طراحی خود را ایجاد و اصلاح کنند.

علیرغم تفاوت‌هایی که بین این دو زمینه کاری وجود دارد، طراحان وب و توسعه‌دهندگان وب هر دو در ساخت و نگهداری وب‌سایت‌ها نقش اساسی دارند. آن‌ها برای ارائه محصول نهایی با کیفیت به تخصص یکدیگر متکی هستند. در حالی که توسعه‌دهندگان بر جنبه‌های فنی تمرکز می‌کنند، طراحان عناصر بصری و مفهومی را مدیریت خواهند کرد که تجربه کاربر را شکل می‌دهد.

نکاتی برای انتخاب مسیر شغلی در طراحی سایت، توسعه وب و برنامه نویسی

در عصر دیجیتال امروزی، فرصت‌های شغلی متعددی در دسترس است، بنابراین انتخاب مسیری که با علایق و اهداف کاربر همسو باشد بسیار اهمیت دارد که در این زمینه درک کامل تفاوت طراحی سایت و برنامه نویسی به کاربر کمک زیادی خواهد کرد تا تصمیمی منطقی بگیرد. اگر کاربر به دنبال ورود به حوزه توسعه و طراحی سایت باشد، ضروری است که تعیین کند آیا می‌خواهد وارد حوزه توسعه وب شود یا طراحی وب چون این دو زمینه تا حدودی از همدیگر مجزا هستند. در ادامه چند نکته مهم آمده است که به کاربر در تصمیم‌گیری بین طراحی سایت، توسعه وب و همچنین برنامه نویسی کمک می‌کند.

۱. اولویت‌های کاربر

کاربر باید برای ارزیابی علایق و مهارت‌های خود زمان بگذارد. باید از خود بپرسد که آیا بیشتر به جنبه بصری طراحی وب‌سایت علاقه‌مند است یا جنبه‌های فنی برنامه نویسی و توسعه وب. شناسایی ترجیحات شخصی بینشی را در مورد اینکه کدام مسیر شغلی برای او مناسب‌تر است، ارائه می‌دهد.

۲. فرصت‌ های پیشرفت شغلی

کاربر باید فرصت‌های پیشرفت موجود در طراحی وب و توسعه وب را به خوبی بررسی کند. در این زمینه باید به دنبال اطلاعات در مورد تقاضای بازار، چشم‌انداز رشد و پیشرفت بالقوه در هر زمینه باشد. در این رابطه باید عواملی مانند بازار کار آزاد، استخدامی و پتانسیل این تخصص‌ها در زمینه‌های خاص را در نظر گرفت.

۳. جنبه‌ های مالی و دستمزد

میزان دستمزد و حقوق در برنامه نویسی، طراحی وب و توسعه وب می‌تواند بر اساس عواملی مانند تجربه، مهارت، مکان و تخصص متفاوت باشد. در این زمینه باید تحقیقاتی برای تعیین پتانسیل درآمد در هر مسیر شغلی انجام شود. همچنین باید به این نکته توجه داشت که با کسب تجربه و تخصص، پتانسیل درآمد کاربر در هر دو نقش افزایش می‌یابد.

۴. ارزیابی مهارت‌های فعلی و یادگیری آینده

در هر هر سه حوزه باید مهارت‌های موجود کاربر ارزیابی شوند و تعیین شود که تا چه اندازه مهارت‌های شخص با مهارت‌های موردنیاز برای برنامه نویسی، طراحی وب و توسعه وب هماهنگ است. اگر کاربر در زمینه‌های خاصی دانش و تخصص کافی نداشته باشد می‌تواند آن را با استفاده از منابع آموزشی موجود و تمرین و تکرار به دست آورد. منابع آموزشی موجود، مانند کتاب‌های طراحی وب و برنامه نویسی، دوره‌های آنلاین و کلاس‌های حضوری در این زمینه اهمیت زیادی دارند.

عکسی برای نشان دادن دنیای برنامه نویسی و طراحی سایت

۵. مطالعه منابع و تمرین

برای به دست آوردن درک بهتر از مسئولیت‌ها و وظایف مربوط به هر نقش، عمیق شدن در منابع آموزشی اهمیت زیادی دارد. در این زمینه استفاده از کتاب‌های طراحی وب، دوره‌های آنلاین و آموزش‌های توسعه استفاده مهم است. این کار به کاربر کمک می‌کند تا علاقه و آمادگی خود را برای مسیر انتخابی بسنجد. باید به این نکته توجه داشت که انتخاب مسیر شغلی تصمیمی شخصی است که باید با علایق، مهارت‌ها و اهداف او همسو باشد.

انتخاب بین طراح وب و توسعه‌ دهنده وب

هنگامی که صحبت از شروع کار به عنوان طراح وب یا توسعه‌دهنده وب می‌شود، مهم است که به نقش‌ها و مسئولیت‌های متمایز و منحصربه‌فرد هر رشته آگاه باشیم. در حالی که امکان دارد این دو زمینه شبیه به نظر برسند اما تمرکز و مهارت مورد نیاز در آن‌ها بسیار متفاوت است. طراحان وب در درجه اول بر جنبه‌های ظاهری و بصری وب‌سایت تمرکز می‌کنند. آن‌ها به تجربه کاربر (UX) و قابلیت استفاده توجه کرده و ظاهر و احساس کلی سایت را شکل می‌دهند. کار آن‌ها شامل تئوری رنگ، برندسازی و عناصر خلاقانه‌ای است که در ساخت وب‌سایتی جذاب نقش دارند.

از سوی دیگر، توسعه‌دهندگان وب مسئول تبدیل مفاهیم و طرح‌های ایجاد شده توسط طراحان وب به وب‌سایت‌های کاملاً کاربردی هستند. نقش آن‌ها بیشتر فنی و عملی است و شامل کدنویسی و برنامه نویسی برای اطمینان از عملکرد صحیح وب‌سایت در دستگاه‌ها و مرورگرهای مختلف می‌شود. بنابراین، اگر بیشتر مجذوب جنبه فنی پروژه‌ها هستید و از حل مسئله و کدنویسی لذت می‌برید، دنبال کردن حرفه توسعه‌دهنده وب انتخاب معقولی خواهد بود. با این حال، اگر علاقه شما در زمینه زیبایی‌شناسی بصری و جنبه هنری ایجاد وب‌سایت است، ورود به زمینه طراحی وب منطقی‌تر خواهد بود.

انتخاب بین برنامه نویسی و توسعه وب

درک تفاوت طراحی سایت و برنامه نویسی به این تصمیم کمک زیادی خواهد کرد. انتخاب بین برنامه نویسی و توسعه وب به علایق شخصی، مهارت‌ها و آرزوهای شغلی کاربر بستگی دارد. اگر به ساخت برنامه‌های نرم‌افزاری که می‌توانند مشکلات پیچیده را حل کرده و بر روی پلتفرم‌های سخت‌افزاری مختلف اجرا شود، علاقه‌مند هستید، شغل برنامه نویسی ممکن است انتخاب خوبی برای شما باشد. از سوی دیگر، اگر علاقه‌مند به ایجاد وب‌سایت‌ها و برنامه‌های کاربردی وب جذاب و کاربرپسند هستید، توسعه وب ممکن است مسیر شغلی مناسبی برای شما باشد.

عکسی از میز کار یک برنامه نویس

در حالی که برنامه نویسی و توسعه وب از نظر کدنویسی و تکنیک‌ها شباهت‌هایی دارند، اهداف و کاربردهای آن‌ها کاملاً متمایز است. در عصر دیجیتال امروز، تقاضای فزاینده‌ای برای متخصصان ماهر در برنامه نویسی و توسعه وب وجود دارد که آن‌ها را به گزینه‌های شغلی امیدوارکننده تبدیل می‌کند. صرف‌نظر از اینکه کدام مسیر را انتخاب می‌کنید، بسیار مهم است که به‌طور مداوم مهارت‌های خود را به‌روز کرده و از آخرین روندها و فن‌آوری‌ها در زمینه خود مطلع باشید.

سوالات متداول

در این بخش از مطلب تفاوت طراحی سایت و برنامه نویسی چند سوال متداول برای درک بهتر حوزه‌های شغلی آورده شده است که به کاربر کمک می‌کند با بینشی کامل‌تر وارد این حوزه‌ها شود.

برنامه نویسی یا توسعه وب کدام بهتر است؟

وقتی نوبت به انتخاب بین برنامه نویسی و توسعه وب می‌رسد، تصمیم در نهایت به علایق شخصی و اهداف شغلی کاربر بستگی دارد. برنامه نویسی شامل ساخت برنامه‌ها با استفاده از زبان‌هایی مانند پایتون، جاوا یا C است، در حالی که توسعه وب بر ایجاد وب‌سایت‌ها و برنامه‌های کاربردی وب با استفاده از HTML ،CSS و جاوا اسکریپت تمرکز دارد. هر دو زمینه فرصت‌های شغلی امیدوارکننده‌ای را ارائه می‌دهند و نیاز به به‌روز ماندن با آخرین فناوری‌ها دارند. در نهایت، انتخاب باید مهارت‌ها و علایق کاربر را شامل شود. در این زمینه آگاهی کامل از تفاوت طراحی سایت و برنامه نویسی اهمیت زیادی دارد.

آیا توسعه وب آسان‌ تر از برنامه نویسی است؟

توسعه وب و برنامه نویسی ذاتاً ساده‌تر یا دشوارتر از یکدیگر نیستند. چارچوب‌های توسعه وب مانند React ،Angular و Vue.js می‌توانند فرآیند ساخت برنامه‌های پیچیده وب را ساده کنند. با این حال، آن‌ها همچنین چالش‌های جدیدی مانند ایجاد رابط‌های کاربری پاسخگو، بهینه‌سازی برای سرعت و دسترسی و ایمن‌سازی زیرساخت‌های بک‌اند را به دنبال دارند. سطح دشواری به مجموعه مهارت‌ها و ترجیحات فردی بستگی دارد.

آیا توسعه وب همان برنامه نویسی وب است؟

توسعه وب زیرمجموعه‌ای از برنامه نویسی است که به‌طور خاص حول ایجاد وب‌سایت‌ها و برنامه‌های کاربردی وب می‌چرخد. این زمینه شغلی از فناوری‌هایی مانند HTML ،CSS، جاوا اسکریپت و ابزارهای سمت سرور استفاده می‌کند. از سوی دیگر، برنامه نویسی دامنه وسیع‌تری را در برمی‌گیرد و توسعه نرم‌افزار در حوزه‌های مختلف از جمله دسکتاپ، موبایل و سیستم‌های جاسازی شده را با استفاده از زبانه‌ای برنامه نویسی مانند Python ،Java یا C++‎ پوشش می‌دهد. بنابراین، در حالی که توسعه وب بخشی از برنامه نویسی است اما این دو اصطلاح در اصل یکی نیستند.

سخن پایانی

طراحی سایت و برنامه نویسی و یا به اصطلاحی گسترده‌تر توسعه وب و برنامه نویسی دو زمینه شغلی مجزایی در دنیای فناوری اطلاعات هستند که در کنار همپوشانی‌ها و شباهت‌هایی که دارند، تفاوت‌هایی نیز برای آن‌ها موجود است. درک این تفاوت‌ها و شباهت‌ها به کاربرانی که قصد دارند وارد دنیای برنامه نویسی و توسعه وب شوند بسیار کمک خواهد کرد که تصمیمی منطقی و درست بگیرند.

در مطلب فوق از مجله فرادرس موضوع تفاوت طراحی سایت و برنامه نویسی به صورت کامل مورد بررسی قرار گرفت و در کنار بررسی نقش‌های شغلی و وظایف آن‌ها، مقایسه‌ای کامل از ١٨ جنبه مختلف این دو زمینه شغلی انجام شد و بعد از آن ٧ تمایز کلیدی طراحی سایت و توسعه وب با برنامه نویسی مورد بررسی قرار گرفت. در کنار این‌ها توضیحاتی کامل در مورد فرق بین شغل طراحی سایت و توسعه وب نیز ارائه شد و تفاوت‌ها و شباهت‌های آن‌ها نیز مورد ارزیابی قرار گرفت. به امید اینکه مطلب فوق درک کامل و جامعی از تفاوت طراحی سایت و برنامه نویسی و همچنین تفاوت آن‌ها با توسعه وب به کاربران عزیز مجله داده باشد.

source