ناترازی سوخت و بودجه پیامد اجرایی نشدن یک قانون/ واردات تنها 3500 خودرو در 8 ماه

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، دومین سال از درج احکام صریح در قانون بودجه سنواتی در خصوص صدور مجوز ورود خودروهای نو به کشور در حال اتمام است، این درحالی است که بر اساس آمارهای رسمی گمرک تنها حدود 3500 دستگاه خودرو از گمرکات مختلف ترخیص شده است.

با وجود تصویب واردات خودروهای  نو و همچنین خودروهای کارکرده کمتر از 5 سال؛ تنها حدود 3500 دستگاه خودرو وارد کشور شده که در سالهای قبل از ممنوعیت حدود 70 هزار دستگاه خودرو به ارزش تقریبی یک میلیارد دلار از گمرکات ترخیص می شد.

گفتنی است، اخیراً گمرک جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد که در 8 ماه ابتدای امسال 3488 دستگاه خودروی سواری به ارزش 69 میلیون  دلار به کشور وارد شده است.

در خصوص عدم اجرای قانون بودجه و همچنین قانون سامان دهی بازار خودرو نکات زیر حائز اهمیت است؛

بر اساس اعلام رئیس سازمان برنامه حدود 30 درصد منابع مصوب 8 ماهه بودجه 1402 تا کنون وصول نشده است. با توجه به قیمت و میزان فروش نفت و همچنین لحاظ شدن پایه های جدید مالیاتی از جمله مالیات بر مجموع درآمد یکی از مهمترین منابع تحقق نیافته بودجه موضوع درآمدهای گمرکی از محل واردات خودرو است. در همین خصوص از سوی سازمان برنامه و بودجه اعلام شده که در سال آتی درآمدهای گمرکی از محل حقوق ورودی افزایش نخواهد یافت و در محدوده 140 همت باقی خواهد ماند. به عبارت دیگر عدم اجرایی شدن احکام مندرج در قانون بودجه منتج به کسری بودجه و تشدید ناترازی عملیاتی بودجه 1402 شده و درگام بعدی تنش تورمی دور از انتظار  نیست.

نکته دوم  اینکه از محل مصرف بالای سوخت خودروهای موجود ناترازی در تولید و مصرف سوخت به یکی از چالشهای مهم کشور تبدیل شده که در صورت عدم حل و فصل موضوع مصرف نامتعارف سوخت تنشهای تورمی از محل سیاستهای قیمتی محتمل به نظر میرسد. بر این اساس طبق اعلام صریح وزیر صمت برای حل چالش مصرف بالای بنزین راهکاری جز در برقی کردن و… خودروهای کشور وجود ندارد. این درحالی است که برای چالش ناترازی تولید و مصرف سوخت بایستی  راهکارهای کوتاه مدت  از جمله واردات خودروهای کم مصرف نیز در دستور کار قرار داشته باشد.

انتهای پیام/

source