کمبود چه ویتامینی باعث زودرنجی می‌شود؟

یکی از احساساتی که تمامی افراد در طول زندگی آن را تجربه می‌کنند حساسیت یا همان زودرنجی می‌باشد؛ اما از آنجایی که تغییر در خلق و خو و حساسیت بیش از حد می‌تواند تاثیرات منفی بر روابط خانوادگی، دوستانه و … بگذارد؛ بهتر است آستانه صبر و تحمل خود را افزایش داده و برای درمان این اختلال راه حل مناسب آن را بیابیم.

گاهی اوقات زودرنجی با راه‌حل‌های کاملاً ساده درمان می‌شود اما برخی اوقات حساسیت زیاد و زودرنجی به دلیل کمبود برخی از ویتامین‌ها در بدن اتفاق می‌افتد به همین خاطر پاسخ دادن به این سوال که کمبود چه ویتامینی باعث زودرنجی می‌شود بسیار حائز اهمیت است.

در این مقاله علاوه بر پرداختن به چیستی و تعریف زودرنجی به نشانه‌ها و علل زودرنج بودن نیز اشاره خواهیم کرد و به این سوال مهم که کمبود چه ویتامینی باعث زودرنجی می‌شود نیز پاسخ می‌دهیم؛ پس تا انتهای مقاله همراه ما باشید.

آنچه در این مقاله می خوانیم

زودرنجی چیست؟

در اصطلاح فارسی زودرنج شخصی است که سریعاً آزرده خاطر شده و به او نازک دل یا نازک نارنجی نیز گفته می‌شود اما در علم روانشناسی، زودرنجی که با عنوان تحریک پذیری نیز شناخته می‌شود به این معنا است که فرد بیشتر از دیگران تحت تاثیر اوضاع و احوال زندگی خود قرار می‌گیرد به همین دلیل هیجانات منفی در او افزایش پیدا کرده و آن شخص در مقابل این هیجانات واکنش‌های غیرمنطقی همچون پرخاشگری، تندخویی و … از خود نشان می‌دهد.

زودرنجی

نشانه‌های زودرنجی

هرچند که نشانه‌های افراد زودرنج ممکن است با بسیاری از صفات دیگر مشترک باشد اما در این قسمت از مقاله چند مورد از نشانه‌هایی که در بیشتر این افراد دیده شده را ذکر می‌کنیم؛ نشانه‌های زودرنجی عبارتند از:

  • احساس استرس، ناآرامی و … در فعالیت‌های گروهی
  • احساس ناامنی، ناراحتی و … در محیط‌های شلوغ
  • بروز هیجانات منفی بیش از حد در مواجهه با اتفاقات ناخوشایندی همچون ترافیک
  • پیروی از نظر و دستور دیگران و اهمیت فراوان این موارد در زندگی
  • ترک اطرافیان در هنگام رنجش از آنها
  • عدم تلاش برای تغییر و کنار گذاشتن رفتارهای نامناسب
  • ترس از قضاوت شدن از سوی افراد
  • احساس ناراحتی شدید نسبت به شنیدن اخبار منفی
  • عدم پذیرش انتقادات

علائم زودرنجی

قبل از پرداختن به این سوال که کمبود چه ویتامینی باعث زودرنجی می‌شود بهتر است علائم زودرنجی را مرور کنیم؛ علائم زودرنجی عبارتند از:

  • تنش، استرس، اضطراب و بی‌قراری به زندگی این‌گونه افراد قالب شده و روال زندگی عادی آنها را با مشکل مواجه می‌کند.
  • احساس غم، خشم، استرس و اضطراب و … در افکار و رفتار آنها کاملاً مشهود است.
  • در این گونه از افراد احساس هراس شدید و ترس از موقعیت و وضعیت به چشم می‌خورد.
  • افراد زودرنج زمانی که نتوانند به خواسته‌های خود برسند احساس نارضایتی و پوچی می‌کنند.
  • افراد زودرنج به دلیل مقایسه مداوم زندگی خود با زندگی دیگران، احساس نارضایتی از زندگی خود را افزایش می‌دهند.
  • افراد زودرنج در روابط خود به صورت مداوم هراس از طرد شدن را دارند.
  • افراد زودرنج به دلیل عدم تمرکز، احساسات منفی، احساس خشم و نارضایتی دچار افسردگی و استرس شدید هستند.

علل زودرنجی

عوامل مختلفی ممکن است باعث بروز این اختلال شوند به همین دلیل می‌توان زودرنجی را به عوامل زیادی ربط داد؛ محیط شکل‌گیری شخصیت و رشد افراد و همچنین تربیت والدین تاثیر بسزایی بر این اختلال دارند اما علل دیگری نیز وجود دارند که می‌توانند منجر به بروز اختلال زودرنجی در فرد شوند؛ علت‌های زودرنج بودن عبارتند از:

  • کمبود ویتامین
  • کم‌خونی
  • کاهش قند خون
  • نوسانات و تغییرات هورمونی
  • سندروم پیش از قاعدگی در زنان

کمبود چه ویتامینی باعث زودرنجی می‌شود؟

پاسخ به این سوال که کمبود چه ویتامینی باعث زودرنجی می‌شود بسیار حائز اهمیت است؛ زیرا برخی از افراد به دلیل کمبود برخی از ویتامین‌ها دچار تغییرات خلق و خو شده و زودرنج و حساس می‌شوند که ممکن است اثرات منفی زیادی را در زندگی خود برجای بگذارند.

ویتامین D و زودرنجی

در حالت کلی افرادی که زمان طولانی را در خانه سپری می‌کنند و خود را در معرض نور خورشید قرار نمی‌دهند دچار کمبود ویتامین D می‌شوند اما به یاد داشته باشید که بسیاری از افرادی که در مناطق آفتابی زندگی می‌کنند نیز ممکن است دچار کمبود ویتامین دی باشند.

ویتامین D نقشی مهم و پراهمیتی را در عملکرد دستگاه‌های بدن ایفا می‌کند که یکی از آنها جذب فسفر در جریان خون است به همین دلیل توصیه می‌شود که افراد قرص ویتامین D را از داروخانه‌های معتبر تهیه نموده و به صورت منظم از آن استفاده کنند.

تاثیر کمبود ویتامین دی در زودرنجی

جبران کمبود ویتامین D منجر به ترمیم سلول‌ها شده و به توانایی ذهنی و قدرت حافظه کمک فراوانی می‌کند و از آنجایی که کمبود این ویتامین ممکن است ناراحتی و افسردگی را برای فرد به وجود آورد، بهتر است در ماه‌های سرد سال از مکمل آن استفاده نموده تا دچار تغییرات نوسانی همچون زودرنجی، استرس و اضطراب و افسردگی نشوید.

اسید چرب امگا ۳

جالب است بدانید ۶۰ درصد از مغز انسان را چربی تشکیل داده و از آنجایی که بدن قادر به تولید اسید چرب ضروری نمی‌باشد و مغز نیز توانایی سوزاندن آن را ندارد به همین دلیل افرادی که در رژیم غذایی خود کمبود اسید چرب امگا ۳ دارند، بدنشان سلول‌های عصبی با کیفیت پایین تولید می‌کند.

اگر در رژیم غذایی خود به مقدار اسید چرب امگا ۳ توجه لازم و کافی را داشته باشید سلول‌های عصبی با کیفیت‌تری ساخته شده که عملکرد مغز و ذهن شما را افزایش می‌دهد؛ علاوه بر فواید ذکر شده، مصرف اسید چرب امگا ۳ منجر به تولید آنتی بادی می‌شود که در کاهش التهابات بدن بسیار مناسب است.

مصرف اسید چرب امگا ۳ و یا مکمل آن می‌تواند با افزایش عملکرد سلول‌های مغزی مثبت نگری و روحیه شاد در افراد را افزایش دهد؛ به همین دلیل به افرادی که با اختلال زودرنجی مواجه هستند پیشنهاد می‌شود از غذاهای سرشار از اسید چرب امگا ۳ و یا قرص امگا 3 استفاده نمایند.

ویتامین B

ویتامین B از ویتامین‌هایی است که در تولید سوخت بدن از طریق مصرف غذا نقش اساسی را ایفا می‌کند و به بدن این امکان را می‌دهد که انرژی خود را حفظ نموده و سلول‌های آسیب دیده خود را ترمیم کند به همین دلیل می‌توان نقش حائز اهمیت آن را در عملکرد دستگاه‌های مختلف بدن مشاهده نمود.

مصرف این ویتامین سلامت و قدرت ذهن را افزایش داده و منجر به کاهش استرس و افزایش حافظه می‌شود به همین دلیل از فوبیا، اختلالات عصبی، زودرنجی و افسردگی جلوگیری می‌کند؛ برای جبران کمبود این ویتامین می‌توانید از منابع غذایی غنی از این ویتامین یا مکمل ویتامین B استفاده نمایید.

منابع غذایی حاوی ویتامین B عبارتند از:

  • گوشت قرمز
  • گوشت ماهی
  • غلات
  • سبوس برنج و جو
  • آجیل و انواع مغزها همچون پسته، بادام، گردو، فندق
  • میوه‌ها و سبزیجاتی مانند کاهو، هویج، اسفناج، کلم، پرتقال، سیب‌زمینی، مارچوبه
  • حبوباتی‌ همچون عدس و لوبیا
  • تخم مرغ
  • شیر

آمینواسید‌ها

یکی از نقش‌های اساسی آمینو اسیدها در بدن ساخت زنجیره‌های پروتئینی می‌باشد و جدای از این فایده، آمینو اسیدها برای ساخت عضله و افزایش عملکرد مغز نیز بسیار حائز اهمیت هستند به همین دلیل کمبود آنها منجر به اختلالات عصبی، افسردگی، کاهش تمرکز، زودرنجی، حساسیت و نارسایی مغزی خواهد شد.

کمبود زینک و زودرنج شدن

مصرف زینک سلامت و قدرت عملکرد مغز و ذهن را تقویت می‌کند و همچنین سیستم عصبی مرکزی را فعال می‌کند که نقش زیادی در تعادل سطح و ترشح هورمون‌ها دارد؛ کمبود زینک در بدن منجر به اضطراب، زودرنجی، افسردگی و اختلالات غذا خوردن می‌شود به همین دلیل بهتر است با تهیه مکمل زینک از داروخانه‌های معتبر در صدد جبران کمبود آن برآید.

منابع زینک

آهن

کمبود آهن در مردم سراسر جهان به چشم می‌خورد و یکی از بزرگترین مشکلات تغذیه‌ای در جهان می‌باشد که معمولاً در میان زنان بیشتر از مردان است؛ به طور کلی زنانی که دوره قاعدگی سنگین و شدیدی را تجربه می‌کنند یا اهل تمرینات سخت و رژیم غذایی هستند و در دوره شیردهی قرار دارند بیشتر در معرض کمبود آهن قرار می‌گیرند به همین دلیل توجه به میزان آن و همچنین جبران کمبود آن بسیار حائز اهمیت است.

آهن برای کارکرد و سلامت مغز و همچنین سیستم عصبی بسیار مهم است به همین دلیل کمبود آن در بدن منجر به افسردگی، کاهش تمرکز، خستگی، زودرنجی، حساسیت، اضطراب و آلزایمر می‌شود به همین دلیل بهتر است علاوه بر مصرف منابع غذایی حاوی آهن از مکمل آهن نیز استفاده نمایید.

تاثیر کمبود منیزیم در زودرنجی

منیزیم یکی از مواد معدنی قدرتمند جهت آرام‌سازی بدن  می‌باشد به همین دلیل کمبود این ماده معدنی در بدن می‌تواند منجر به شکل‌گیری اختلال افسردگی، اضطراب و استرس شود؛ بسیاری از افراد که رژیم‌های سخت و نامتعادل را تجربه می‌کنند دچار کمبود منیزیم می‌شوند و افرادی که از غذاهای فرآوری شده قند کافئین و نمک بیش از حد استفاده می‌کنند نیز دچار کمبود منیزیم خواهند شد به همین دلیل بهتر است در مصرف برخی از منابع غذایی حد تعادل را رعایت نمایید تا دچار کمبود این ماده معدنی مهم نشوید. در صورت کمبود این ماده معدنی برای خرید قرص منیزیم می‌توانید اقدام نمایید.

سلنیوم

به صورت کلی مواد معدنی برای ایمنی بدن بسیار ضروری هستند و یکی از این مواد معدنی سلنیوم می‌باشد؛ سلنیوم منجر به افزایش سلامت سیستم ایمنی بدن، عملکرد دستگاه تیروئید، پروسه بارداری و … در بدن می‌شود.

جالب است بدانید کمبود این ماده معدنی می‌تواند وضعیت اسفناکی برای بدن ایجاد کرده باعث بروز بیماری‌های خود ایمنی، دیابت، سرطان و حتی مرگ شود؛ بر اساس تحقیقات صورت گرفته در این حوزه می‌توان شاهد آن بود که کمبود این ماده معدنی منجر به افسردگی، زودرنجی، حساسیت و حالات منفی در فرد می‌شود.

سخن پایانی

از آنجایی که بسیاری از افراد با زودرنجی و حساسیت در طول زندگی خود روبرو می‌شوند بهتر است راه حل و راهکارهای درمان آن را دنبال کند تا به دلیل تغییر خلق و خو زندگی آنها دچار نوسان و تغییرات ناگهانی نشود.

یکی از مسائلی که بر زودرنجی و حساسیت تاثیر مستقیم می‌گذارد کمبود برخی از ویتامین‌ها در بدن است؛ در این مقاله به این سوال مهم و اساسی که کمبود چه ویتامین‌هایی باعث زودرنجی می‌شود پاسخ دادیم و تک تک آنها را مورد بررسی قرار دادیم.

بهتر است برای عملکرد صحیح دستگاه‌های بدن و همچنین جلوگیری از آسیب‌هایی که در صورت کمبود این ویتامین‌ها در بدن ظاهر می‌شود از منابع غذایی حاوی این گونه ویتامین‌ها و مواد معدنی و همچنین از مکمل آنها استفاده نمایید؛ به یاد داشته باشید که  انواع ویتامین و مواد معدنی را فقط از داروخانه‌های معتبر مثل داروخانه آنلاین مثبت سبز تهیه نمایید.

source