طرفداری | محمدو دیارا (Mahamadou Diarra) زاده ۱۸ می ۱۹۸۱ در شهر باماکوی مالی است. او در پستهای هافبک دفاعی و میانی بازی میکرد. پدر محمدو، رئیس یک شرکت با محوریت حفاری بود اما او دوست داشت تا فوتبال را ادامه دهد و به شغل پدری خود علاقهای نداشت. دیارا فوتبالش را از باشگاهی در مالی با نام سنتر سلیف کیتا شروع کرد و در سال ۱۹۹۸، با کمک برادرش، هارونا دیارا که در باشگاه کِرِت یونان مشغول به بازی بود، راهی این باشگاه شد. او در یونان به آمار ۲۳ بازی و سه گل رسید و در نخستین بازی خود برای باشگاه یونانی، در بازی برابر اتنیکوس پیرائوس گلزنی کرد. دیارا در پست وینگر چپ برای کِرِت بازی میکرد و پس از یک فصل بازی در این باشگاه، مورد توجه تیمهای مختلف اروپایی قرار گرفت.
دیارا با وجود پیشنهاداتی از میلان و بارسلونا، تصمیم گرفت تا راهی ویتسه در اردیویسه هلند شود. این باشگاه هلندی در سال ۱۹۹۹، مبلغی معادل با ۱.۱ میلیون یورو را برای جذب این هافبک مالیایی پرداخت کرد. روزهای نخست حضور دیارا در هلند، به سختی گذشت زیرا این بازیکن هنوز به زندگی در دومین کشور اروپایی خود عادت نکرده بود. با این حال، او در دو بازی برابر گرافشاپ و فاینورد برای تیمش گلزنی کرد و عملکرد خوبی را از خود نشان داد. ۱۹ بازی و دو گل، در فصل نخست همکاری دیارا با باشگاه هلندی به ثبت رسید. او پس از ورود رونالد کومان به عنوان سرمربی جدید ویتسه، عملکرد بسیار خوبی را در این باشگاه داشت و به آمارهای ۳۴ بازی، چهار گل و یک پاس گل در فصل ۰۱-۲۰۰۰ و ۲۵ بازی، سه گل و دو پاس گل در فصل ۰۲-۲۰۰۱ رسید.
حضور رونالد کومان در آژاکس، این بازیکن را وسوسه به حضور در این باشگاه کرده بود اما ویتسه در سال ۲۰۰۲، توافقات کاملی را با باشگاه لیون داشت و این باشگاه فرانسوی، حاضر به پرداخت ۳.۹ میلیون یورو برای جذب دیارا بود. در نهایت، این هافبک اهل مالی راهی فرانسه شد و به عضویت لیون درآمد. نخستین بازی دیارا برای لیون برابر گنگام به ثبت رسید. او در هفته ۱۷ لیگ برتر فرانسه، گل پیروزیبخش لیون را در بازی برابر استراسبورگ به ثمر رساند و ستاره تیمش در این بازی بود. او در مجموع به آمار ۳۹ بازی، یک گل و یک پاس گل را به ثبت رساند و به همراه لیون به قهرمانی در لیگ فرانسه و سوپرکاپ این کشور رسید. حضور دیارا در خط میانی لیون به همراه مایکل اسین و جونینیو پرنامبوکانو، خط هافبک لیون را به یکی از قدرتمندترین خطوط میانی فرانسه و حتی اروپا تبدیل کرده بود. او سه فصل دیگر در لیون حضور داشت و به آمارهای ۳۸ بازی و دو گل در فصل ۰۴-۲۰۰۳، ۴۶ بازی، پنج گل و دو پاس گل در فصل ۰۵-۲۰۰۴ و ۴۴ بازی، شش گل و دو پاس گل در فصل ۰۶-۲۰۰۵ رسید. گلزنی برابر منچستر یونایتد، وردربرمن، المپیاکوس و میلان در لیگ قهرمانان اروپا به همراه چهار قهرمانی لیگ و سه سوپرکاپ فرانسه، از جمله لحظات مهم دیارا در لیون بوده است.
فابیو کاپلو، بازیهای دیارا را در لیون پسندیده بود و پس از حضور در رئال مادرید، درخواست جذب این هافبک مالیایی را داشت. رئال مادرید در سال ۲۰۰۶، ۲۶ میلیون یورو برای جذب این بازیکن هزینه کرد. او از هفته نخست لالیگا و دیدار برابر ویارئال، در ترکیب ثابت رئال قرار گرفت و یکی از بازیکنان مهم کاپلو در تاکتیکهای این مربی شد. دیارا در هفته چهارم لالیگا برابر بتیس، تک گل پیروزیبخش بازی را برای رئالیها به ثمر رساند. قرعه لیگ قهرمانان این فصل نیز باعث شد تا این بازیکن مجبور به قرار گرفتن برابر تیم سابقش، لیون شود و به این باشگاه گل بزند. ۴۴ بازی، چهار گل و دو پاس گل، آمار دیارا در نخستین فصل حضور در مادرید بود. او در این فصل به قهرمانی لالیگا رسید تا روند قهرمانیهای لیگ دیارا، از فرانسه به اسپانیا منتقل شود. او تحت هدایت برند شوستر در فصل ۰۸-۲۰۰۷ نیز یکی از بازیکنان مهم رئال بود و آمار ۳۸ بازی و دو پاس گل را ثبت کرده و به قهرمانی لالیگا و سوپرکاپ اسپانیا رسید. قهرمانی در لالیگای این فصل، دیارا را به ششمین قهرمانی متوالی در لیگهای اروپایی رساند.
آسیبدیدگی دیارا در فیفادی، باعث شد تا این بازیکن، جایگاهش در ترکیب اصلی رئال را از دست بدهد. در نقل و انتقالات زمستانی سال ۲۰۰۹، رئال مادرید، هافبک همفامیلی محمدو یعنی لاسانا دیارا را جایگزینش کرد. ۱۵ بازی در ترکیب رئال، آمار محمدو در فصل ۰۹-۲۰۰۸ بود. او یک فصل و نیم دیگر در رئال حضور داشت و به آمارهای ۲۰ بازی در فصل ۱۰-۲۰۰۹ و ۹ بازی در فصل ۱۱-۲۰۱۰ رسید. افت فنی این بازیکن پس از مصدومیت، منجر به جدایی او از رئال در نقل و انتقالات زمستانی ۲۰۱۱ با مقصد موناکو شد. دیارا برای کمک به بقای موناکو در لیگ برتر فرانسه به این کشور بازگشت اما با آمار ۹ بازی و یک پاس گل، نتوانست به این مهم کمکی کند. او در سال ۲۰۱۲ راهی فولام در لیگ برتر انگلستان شد. دیارا در فولام به آمار ۱۱ بازی، یک گل و دو پاس گل رسید و موفق شد در هفته ۳۲ لیگ برتر و بازی برابر بولتون، برای تیمش گلزنی کند. او پس از ثبت هشت بازی در فصل ۱۳-۲۰۱۲، از فولام جدا شد اما پس یک سال دوری از فوتبال، در سال ۲۰۱۴، بار دیگر راهی فولام شد. حضور در چهار بازی، نتیجه بازگشت دیارا به فولام بود. او در سال ۲۰۱۴، از دنیای فوتبال خداحافظی کرد.
از نخستین تجربیات ملی دیارا در مالی، حضورش در جام جهانی زیر ۱۷ سال ۱۹۹۷ بود. او در نخستین بازی خود در این تورنمنت برابر نیوزیلند گلزنی کرد و سپس در سه بازی دیگر در ترکیب تیم نوجوانان کشورش حضور یافت. دیارا در جام جهانی زیر ۲۰ سال ۱۹۹۹ هم حضور داشت اما به جز یک بازی، حضور در بازی دیگری از این تورنمنت را تجربه نکرد. دیدار مالی برابر توگو در سال ۱۹۹۷، نخستین بازی ملی این بازیکن را تشکیل داده بود. نخستین تورنمنت ملی دیارا در رده بزرگسالان، جام ملتهای آفریقا در سال ۲۰۰۲ بود که با جایگاه چهارم مالی و حضور کامل این بازیکن در شش بازی کشورش همراه بود. این سناریو در جام ملتهای ۲۰۰۴ نیز تکرار شد اما با این تفاوت که دیارا در دو بازی برابر بورکینافاسو و گینه گلزنی کرد. دیارا در جامملتهای ۲۰۰۸ و ۲۰۱۰ نیز حضور داشت. آخرین بازی ملی او در سال ۲۰۱۲ برابر بوتسوانا به ثبت رسید و این بازیکن با ۷۹ بازی و هشت گل به کارش در رده ملی خاتمه داد. از جمله نکات فنی دیارا میتوان به هوش فوقالعادهاش در بازیخوانی حریف و از خود گذشتگی در زمین اشاره کرد. دیارا در هر مسابقه، بالانس ترکیب تیمش را در میانه میدان حفظ میکرد. او با وجود شباهت نام خانوادگی خود با لاسانا دیارا، با این بازیکن نسبتی نداشته است.
از سری خاطرات فوتبالی
آناتولی تیموشچوک؛ از نمایش پیراهن در فضا و قهرمانی اروپایی با زنیت تا حضور در بایرن مونیخ
محمد سلیم، نخستین بازیکن هندی فوتبال اروپا و جادوگر پابرهنه سلتیک
روی کاستا؛ اسطوره بنفیکا و مایستروی پرتغالی فیورنتینا و میلان
source