گزارش|

بسکتبال ایران در سالی که گذشت، متحمل سختیها و دشواریهای فراوانی شد که در نهایت منجر به تغییر نسل و پوستاندازی تیم ملی توسط فدراسیون و در رأس آن سرمربی یونانی شد تا جایی که چشمانداز روشنی برای آینده این رشته ترسیم شده است.
فدراسیون بسکتبال ایران در سالی که سپری شد، روزهای سخت و دشواری را گذراند که حتی میتوانست بدتر از اینها هم باشد، اما در نهایت با اتفاقات مثبت این سال را به پایان رساند؛ انتقادات فراوان، جوابیههای متعدد و اتفاقات تلخ و شیرین، حاصل یک سال عجیب برای بسکتبالیهای ایران بود که مدتیاست در دوره گذر و پوستاندازی قرار گرفته است.
در سال ۱۴۰۳، عملکرد فدراسیون بسکتبال ایران در حوزههای مختلف، دارای جنبههای مثبت و منفی بوده است. مسئولان فدراسیون تلاشهایی برای بهبود شرایط این رشته انجام داد که شاخصترین آن برنامه استعدادیابی گسترده در اقصی نقاط کشور بود.
افت کیفیت لیگ داخلی از جمله چالشهای اصلی فدراسیون در سالی که گذشت بود که بخش اعظم آن به عدم تمایل اسپانسرها برای ورود به لیگ برتر بازمیگرد. بسکتبال سهبهسه ایران در سال ۱۴۰۳ رشد چشمگیری داشت و رویدادهایی همچون آلاستار در اواخر این سال برگزار شد؛ بسکتبال بانوان نیز روندی رو به رشد، اما با شیب ملایم داشت و تمام این اتفاقات در حالی رخ داد که بسکتبال مردان ایران نیز در مرحله گذر و پوستاندازی است و به عنوان ویترین فدراسیون، تحت هدایت سوتیربس مانولوپولوس روز به روز در حال جوانتر شدن است.
جواد داوری که خود از بازیکنان سابق تیم ملی و از نسل طلایی بسکتبال ایران است بارها اذعان کرده که به دنبال ایجاد یک نسل جوان و طلایی جدید در تیم ملی است و مانولوپولوس میتواند این امر را نهایی کند.
عملکرد نسبتاً خوب تیم ملی بسکتبال با مانولوپولوس
تیم ملی بسکتبال در سال ۱۴۰۳ مسیر پر تلاطمی را گذراند. فدراسیون با هدف حضور موفق در المپیک ۲۰۲۸، برنامه جوانسازی تیم ملی را آغاز کرد و مسیر استخدام سرمربی خارجی را برای تیم ملی ادامه داد. پس از خروج هاکان دمیر از تیم ملی، بسکتبال ایران مدتها درگیر مذاکرات با سرمربیان مختلف خارجی بود که در نهایت قرعه به نام سوتیریس مانولوپولوس، سرمربی یونانی درآمد. این انتخاب با هدف بهبود عملکرد تیم و بهرهگیری از تجربیات بینالمللی صورت گرفت.
داوری با انتخاب مانولوپولوس به عنوان سرمربی، نشان داد که به دنبال ارتقای سطح فنی تیم ملی است. تیم ملی بسکتبال بانوان نیز تحت هدایت النی کاپوچیانی قرار دارد. واسو میلوویچ، مربی مونتهنگرویی نیز به عنوان مربی تیمهای پایه بسکتبال ایران در طرح استعدادپروری انتخاب شد.
مسابقات انتخابی کاپ آسیا ۲۰۲۵ عربستان در ۳ پنجره برگزار شد که تیم ملی ایران با کسب ۵ برد و یک باخت در این رقابتها، به عنوان صدرنشین گروه E راهی مسابقات کاپ آسیا شد. مانولوپولوس در این مدت ۳ بازی همراه با تیم ملی را تجربه کرد که حاصل آن، ثبت یک شکست مقابل قطر و ثبت ۲ پیروزی مقابل هند و قزاقستان بود. تیم ملی بسکتبال ایران در جدالی نزدیک و نفسگیر با تیم ملی قطر با نتیجه ۷۸ـ۷۷ در وقتهای اضافه شکست خورد. پیش از این بازی و شکست ایران، آخرین باخت تیم ملی مقابل قطر در بازیهای آسیایی ۲۰۰۶ دوحه بود که قطریهای میزبان، موفق به ۲ پیروزی مقابل ایران شده بودند، اما از سال ۲۰۰۷ موفق به پیروزی مقابل تیم ملی نشده بودند که این طلسم را شکستند. این باخت زنگ خطری جدی برای ایران و مانولوپولوس بود که در نهایت باعث شد تیم ملی در بازیهای بعدی خود بهتر عمل کند.
چالش استعدادیابی و تمرکز جدی فدراسیون بر استانها
تیم ملی ایران نیاز به بازیهای دوستانه با تیمهای قدرتمند دارد، اما به نظر میرسد برنامهریزی مناسبی برای این کار صورت نگرفته و فدراسیون در این زمینه عملکرد قابل توجیهی نداشته است. فدراسیون در برخی موارد، بیش از حد روی جوانگرایی تمرکز کرده و از تجربه بازیکنان قدیمیتر غافل شده است. این موضوع باعث شد که تیم در لحظات حساس کمبود تجربه را احساس کند. نادیده گرفتن باتجربهها ضربات بزرگی به تیم ملی زده است، هر چند در کنار این معایب، مزایای فراوانی نیز پشت این قضیه وجود داشته و چندین استعداد شاخص در تیمهای ملی معرفی شدند.
فدراسیون بسکتبال ایران در راستای توسعه این رشته، دست به استعدادیابی در تمامی استانها زده که تشکیل «تیم ملی ایران نوین» حاصل آن بوده و قرار است تیمهای دیگری نیز تشکیل شود تا بسیاری از چهرههایی که شرایط حضور در بزرگسالان را ندارند در این رده حضور داشته باشند و پیشرفت کنند.
تعیین تکلیف کمیسیونهای مجمع انتخاباتی از سوی فدراسیون
فدراسیون بسکتبال ایران در راستای اجرای بندهای ۱۳، ۱۴ و ۱۵ ماده ۱۳ اساسنامه فدراسیونهای ورزشی، برنامهریزی برای برگزاری انتخابات اعضای کمیسیونهای مربیان، ورزشکاران و داوران را در دستور کار قرار داد. ثبتنام داوطلبان عضویت در این کمیسیونها در آبان ۱۴۰۳ انجام شد و پس از بررسی مدارک توسط کمیسیون تطبیق، تاریخ برگزاری انتخابات اعلام شد.
پس از اتمام فرآیند رأیگیری، اسامی منتخبین کمیسیونهای سهگانه اعلام شد. با این حال، برخی اعتراضات نسبت به فرآیند انتخابات مطرح گردید. بهعنوان مثال، محمدرضا صالحیان، سرپرست دبیری سابق فدراسیون و از داوران بینالمللی، با ارسال نامهای به مدیران کل وزارت ورزش و جوانان، تخلفات فدراسیون در فرآیند انتخابات را مطرح و خواستار تجدیدنظر در این انتخابات شد.
در مجموع، فدراسیون بسکتبال ایران تحت ریاست جواد داوری، با برگزاری انتخابات کمیسیونهای مختلف، در تلاش برای بهبود ساختار و عملکرد این رشته ورزشی بود. با این حال، توجه به شفافیت و رعایت اصول دموکراتیک در این فرآیندها، برای جلب اعتماد جامعه بسکتبال کشور ضروری است. برخی از منتقدان کمیسیونهای فدراسیون بسکتبال تحت هدایت داوری را مصداق بارز مهندسی آرا در انتخابات میدانستند.
اخیراً داوری درباره انتقادهایی که از غیرفعال بودن برخی هیئتهای استانی صورت میگیرد، اظهار داشت: سال ۱۴۰۱ که بنده حضور داشتم ۱۵ هیئت فعال بود، اما الان بالای ۲۸ هیئت فعال داریم و ۳ هیئت هم به دلیل تغییرات سرپرستی مشکل دارد. وقتی من از افزایش تعداد بازی و ایونت صحبت میکنم یعنی توسعه داشتهایم.
لیگ داخلی با چاشنی بیبرنامگی و افت کیفیت
تغییرات مداوم در برنامهریزی مسابقات، نارضایتی باشگاهها و بازیکنان را در سالی که گذشت در پی داشت. برخی بازیها بدون هماهنگی مناسب برگزار شدهاند که به افت کیفیت مسابقات منجر شده است و در وقایعی عجیب نیز، تیمها روی به انصراف از لیگ برتر میآوردند که فولاد هرمزگان نمونه بارز آن است که باعث برهمزدن برنامه لیگ برتر شد. انصراف و پشیمانی زودهنگام ذوبآهن از خروج در ابتدای فصل نیز یکی دیگر از نمونهها بود. برخی تیمهای لیگ برتر به دلیل مشکلات مالی با خطر انحلال مواجه شدهاند.
عدم پخش تلویزیونی بازیها، نبود اسپانسر و خلف وعده داوری در این زمینه، برنامهریزی نامناسب، خروج نسل طلایی و عدم استعدادیابی مناسب همانند لیگهای بزرگ بسکتبالی و کاهش قراردادها و درآمدزایی از علل سقوط آزاد لیگ برتر بسکتبال ایران بوده است.
کمپ تیمهای ملی؛ پروژه ویژه جواد داوری برای آینده بسکتبال
هرچند ساخت کمپ تیمهای ملی آغاز شده، اما سرعت پیشرفت این پروژه به صورت دقیق مشخص نشده است و در سال جدید اطلاعات بیشتری از این کمپ منتشر خواهد شد. جواد داوری در این رابطه گفته است که در سال جدید تمرکز اصلیاش بر روی شکلگیری این کمپ و توسعه عظیم زیرساختی بسکتبال خواهد بود.
در اسفند ۱۴۰۳، کلنگ احداث کمپ تیمهای ملی بسکتبال با امکاناتی نظیر هتل ۴ ستاره و سالنهای تمرینی به زمین زده شد. این پروژه در زمینی به مساحت ۴۵۰۰ مترمربع و با هدف بهبود زیرساختهای بسکتبال کشور آغاز شد که نویدبخش آیندهای ویژه برای این رشته است.
گفتنی است؛ یکی از مهمترین اتفاقات بسکتبال ایران در سالی که گذشت، خداحافظی اسطوره بسکتبال ایران از تیم ملی بود. حامد حدادی در تاریخ ۳ اسفندماه ۱۴۰۳ طی مراسمی رسمی از بازیهای ملی خداحافظی کرد. این مراسم در سالن بسکتبال محمود مشحون و در جریان دیدار تیم ملی ایران مقابل هند در پنجره سوم انتخابی کاپ آسیا برگزار شد.
حدادی در این مراسم اظهار داشت که همواره آرزو داشته در ایران و مقابل مردم کشورش خداحافظی کند و از حضور همتیمیها، مربیان و هواداران قدردانی کرد. همچنین، فدراسیون بسکتبال ایران تصمیم گرفت پیراهن شماره ۱۵ حدادی را به پاس زحمات و افتخارات وی برای همیشه بایگانی کند.
حدادی پس از مراسم خداحافظی اعلام کرد که فعلاً تصمیمی برای کنار گذاشتن کامل بسکتبال ندارد و ممکن است در سطح باشگاهی به فعالیت خود ادامه دهد. حامد حدادی با کارنامهای درخشان، از جمله حضور در لیگ NBA و کسب عناوین متعدد با تیم ملی ایران، به عنوان یکی از بزرگترین بازیکنان تاریخ بسکتبال کشور و آسیا شناخته میشود.
انتهای پیام/
source