اگر عادت دارید بعد از شام جلوی تلویزیون یا کامپیوتر بنشینید، بهتر است آن را با یک عادت درست جایگزین کنید و 15 دقیقه پیاده روی بعد از شام داشته باشید. کارشناسان عقیده دارند، دست کم 100 قدم پیاده روی کردن بعد از شام وضعیت سلامت عمومی تان را بهتر می کند که شامل هضم بهتر غذا، سوزاندن کالری، کنترل بهتر قند خون و تری گلیسرید در بدن می شود. در این مطلب برای تان می گوییم که چطور یک پیاده روی 15 دقیقه ای بعد از شام می تواند به سلامت تان کمک کرده و از بروز مشکلات گوناگون جلوگیری کند.
کمک به گوارش
فرایند هضم غذا سریعا” بعد ازخوردن شروع می شود و شیره و آنزیم های معده که مسئول گوارش هستند در همین زمان فعال می شوند. اگر فرد پس از خوردن شام قدم بزند، فرایند ترشح آنزیم ها برای هضم بهتر بیشتر خواهد شد. در نتیجه از بسیاری از بیماری ها و مشکلات شکمی مانند ترش کردن معده یا بد هضمی که اغلب افراد از آن شاکی هستند، جلوگیری می شود.
تقویت متابولیسم
به غیراز الگوی خورد و خوراک و کالری دریافتی داشتن فعالیت بدنی و تحرک یکی از عوامل اصلی تقویت متابولیسم می باشد. از این رو توصیه می شود بعد از خوردن شام پیاده روی کنید تا فرایند سوخت و ساز در بدن تان بیشتر شده و عملکرد سایر اعضای بدن تقویت شود.
کمک به خواب بهتر با پیاده روی بعد از شام
عادت رفتن به رختخواب بعد از خوردن شام بدون شک برای سلامت تان خوب نیست. چند دقیقه قدم زدن تاثیرات شگفت انگیزی در بر دارد. این قدم زدن نه تنها گردش خون در بدن را بهتر می کند بلکه استرس را نیز کاهش می دهد. به همین دلیل کسانی که بعد از شام تقریبا” 100 قدم راه می روند، خواب شبانه خوب و لذت بخشی دارند.
پیاده روی بعد از شام و تقویت گردش خون
15 دقیقه قدم زدن بعد ازشام غیراز اینکه میزان چربی خون یعنی تری گلیسیرید و کلسترول را پایین می آورد، به سیستم گردش خون و خون رسانی در کل بدن کمک می کند. دلیلش هم این است که راه رفتن اکسیژن رسانی به قلب را بهتر کرده و در نتیجه گردش خون بهتری خواهید داشت.
با ۱۰۰ قدم راه رفتن بعد از شام هم سلامتی ر افزایش میدهید و هم به هضم، کالری سوزی و کنترل قند خون کمک میکنید.
کنترل میزان قند خون
اشخاصی که از دیابت نوع دوم رنج می برند می توانند از فواید قدم زدن بعد از شام بهره ببرند. بعد از خوردن شام میزان قند خون به خاطر خرد کردن اجزای مواد خورده شده بالا می رود، اما وقتی بعد از شام راه می روید، بدن بطور فیزیکی فعال شده و گلوکز بیشتری از خون را مصرف می کند بنابراین میزان قند خون تنظیم می شود.
محققان در تحقیقات پس از اندازه گیری قند خون در کسانی که بعد از غذا پیاده روی کردند به این نتیجه رسیدند که به طور میانگین این افراد در مقایسه با کسانی که در زمانهای دیگر ورزش میکنند ۱۲ درصد کمتر بود. در واقع بیشترین افت قند خون پس از راه رفتن بعد از شام است.
کمک به کاهش وزن
پیاده روی 15 دقیقه ای بعد از شام نه تنها یکی از ضروریات زندگی سالم است بلکه نقش مهمی در کاهش وزن دارد و یکی از مفید ترین و ساده ترین شیوه های داشتن وزن متعادل می باشد، چون به غیر از سوزاندن کالری سلامت عمومی بدن را تقویت می کند.
پیاده روی بعد از شام باعث خواب راحت و کاهش استرس های روز بعد میشود
وقتی تلویزیون را خاموش میکنیم، و با شروع به مسواک زدن برای خواب آماده میشویم، تمام کارهای عقب افتاده و کارهای که داریم ذهنرا مشغول میکند. این امر اغلب منجر به مشغله ذهنی میشود و اغلب احساس عصبانیت به دنبال دارد.
اما پیاده روی کردن بعد از شام به زمانی تبدیل خواهد شد که در آن بیشتر به آنچه در روز انجام دادهایم، اهمیت میدهیم، آنچه انجام نشده بود برای روز بعد باقی میماند و در ذهنمان کارهایی که باید انجام میشدند، اولویت بندی خواهند شد. نتیجه این است که وقتی برای خواب به تختم میرویم، کمتر به کارهایی که باید انجام میشدند فکر میکنیم و این مسئله باعث میشود خواب بهتری داشته باشیم و صبحها نیز آرامتر باشیم.
فواید پیادهروی کوتاه پس از غذا: یافتههای جدید علمی (2025)
بر اساس پژوهشی جدید که در شماره مارس 2025 نشریه European Journal of Sport Science منتشر شده است، پیادهروی کوتاه و سبک پس از وعدههای غذایی، بهویژه شام، فواید قابلتوجهی برای متابولیسم بدن دارد. این مطالعه که روی گروهی از بزرگسالان سالم انجام شده، نشان میدهد که انجام پیادهروی تند به مدت 5 دقیقه بلافاصله پس از غذا میتواند به افزایش اکسیداسیون چربی (سوزاندن چربی برای تولید انرژی) و کاهش پیک گلوکز خون منجر شود.
این پژوهش مشخص کرد که پیادهروی پس از غذا، از طریق افزایش مصرف گلوکز توسط عضلات، ترشح انسولین را کاهش میدهد و به تنظیم قند خون کمک میکند. این فرآیند نهتنها خطر افزایش ناگهانی قند خون را کاهش میدهد، بلکه با تحریک متابولیسم چربی، بدن را به استفاده از ذخایر چربی بهجای ذخیرهسازی آنها تشویق میکند.
این یافتهها بهویژه برای افرادی که در معرض خطر دیابت نوع دوم یا چاقی هستند، اهمیت دارد.
از منظر گوارشی، پیادهروی سبک پس از غذا با تحریک حرکات دستگاه گوارش، به هضم بهتر غذا کمک میکند و میتواند علائم نفخ یا احساس سنگینی را کاهش دهد.
پژوهشگران تأکید دارند که این فعالیت باید با شدت کم تا متوسط (سرعت تقریبی 6-7 کیلومتر بر ساعت) انجام شود تا از فشار بیش از حد به سیستم گوارش جلوگیری گردد.
این مطالعه توصیه میکند که پیادهروی کوتاه پس از شام، بهعنوان عادتی روزانه، میتواند به بهبود متابولیسم، کاهش خطر بیماریهای متابولیک و ارتقای سلامت عمومی کمک کند. با این حال، پژوهشگران خاطرنشان کردند که برای درک کامل اثرات بلندمدت این عادت، به تحقیقات بیشتری نیاز است.
تهیه و ترجمه: elmevarzesh.com – انتشار 12 اردیبهشت 94