مانگرو یا حرا احتمالاً اولین چیزی نیست که پس از شنیدن واژه «جنگل» به ذهن شما بیاید. اما جنگل مانگرو یک اکوسیستم شگفتانگیز و منحصربهفرد است و نقش نوعی سازه محافظ را برای آبها ایفا میکند.
با این که مانگروها تنها ۰٫۱ درصد از سطح سیاره را تشکیل میدهند، میتوانند تا ۱۰ برابر بیشتر از جنگلهای روی خشکی کربن در خود ذخیره کنند.
۱۲۳ کشور در دنیا در سواحل خود جنگل مانگرو یا حرا دارند. موقعیت عالی آنها در کنار بدنههای آبی آنها را در معرض پاکسازیهای توسعه قرار داده است. بااینحال، نرخ حذف این جنگلها رو به کاهش است. همچنین این جنگلها میتوانند بهسرعت رشد کنند و مقاومت محیطزیستی بالایی دارند. درنتیجه، از سال ۲۰۰۰ بیش از ۴۰۰ هکتار مانگرو در مناطق جدید در دنیا رشد کردهاند.
مانگروها، برخلاف جنگلهای خشکی، ریشههای معمولی ندارند. مانگروها اعضایی شبیه به ریشه دارند که مواد مغذی و اکسیژن را جذب میکنند. این اعضا انواع متفاوتی دارند. برای مثال، یکی از جالبترین آنها ریشههای هوایی هستند که مثل لولههای غواصی از تنه و شاخههای درخت وارد زمین یا آب میشوند.
جایزه عکاسی مانگرو
هرساله عکاسانی برای گرامیداشت طبیعت منحصربهفرد و گاهی تخیلی این جنگلهای ساحلی و اکوسیستمهای متنوع آنها، تصاویری زیبا از شگفتیهای این مناظر ثبت میکنند. جایزه عکاسی مانگرو امسال برای نهمینبار برندگان این حوزه را مشخص کرده است.
جایزه عکاسی مانگرو شش بخش دارد که هرکدام از بخشها یک برنده و تعدادی عکس منتخب دارند. بهعلاوه، یک برنده کلی نیز از میان تمام این بخشها انتخاب میشود.
برنده کلی امسال «سوهام باتاچاریا» (Soham Bhattacharyya) از هند با عکس «زیباترین گل مانگروها» است که ببری جذاب را درمیان بوتههای جنگل نشان میدهد.
همچنین «کانیو ووتیچایتاناکورن» (Katanyou Wuttichaitanakorn) از تایلند با تنها ۱۷ سال سن، برنده جایزه عکاس جوان مانگرو شده است.
در ادامه برندهها و تصاویر منتخب هر بخش جایزه را میبینیم.
۱. مانگروها و منظره
«کریستیانو مارتینز خاویر» از برزیل با تصویر ریشههای درحال ظهور برنده بهترین عکس منظره مانگرو شده است.
۲. مانگروها و حیات وحش
تصویر چیِن لی از یک پوتو، که تقریباً از شاخههای اطراف قابلتشخیص نیست، برنده بخش حیات وحش است.
۳. مانگروها و تهدیدها
در عکس برنده این قسمت یک خرچنگ گوشهگیر ساحل جزیره پومپوم را میبینیم که بهجای پوسته، در درپوش پلاستیکی یک دئودورانت جابجا میشود.
۴. مانگروها و زیر آب
تصویر برنده این قسمت یک کوسه لیمویی را نشان میدهد که در آبهای کمعمق یک مانگرو در باهاماس شنا میکند. کوسههای لیمویی احتمالاً مطالعهشدهترین گونه کوسه در جهان هستند.
۵. مانگروها و مردم
۶. مانگروها و داستانهایی از حفاظت
شرکتکنندگان این بخش نه عکسهای تکی، بلکه مجموعههای عکسی هستند که تلاش میکنند با ثبت روابط انسانها و محیطزیست مانگروها انگیزههایی برای حفظ این زیستگاهها ایجاد کنند.
مانگروها نهتنها اکوسیستمهایی ارزشمند برای گیاهان، حیات وحش و منابع طبیعی هستند، بلکه زندگی بسیاری از ساکنان سواحل با این جنگلها گره خورده است. تهدید اکوسیستم یک جنگل مانگرو یا حرا دراثر توسعه یا تغییر اقلیم میتواند مشکلات بزرگی برای ساکنین نواحی این جنگلها نیز ایجاد کند.
برنده امسال این بخش، «محمد راکیبول حسن» از بنگلادش است که تصاویری را از ارتباط انسانها و مانگرو سونداربانس، بهمعنی «جنگل زیبا»، ثبت کرده است. این جنگل حرا یکی از بکرترین اکوسیستمهای روی زمین است و درعین حال آسیبپذیری بالایی دربرابر توسعههای انسانی و تغییر اقلیم دارد.
source