ضرب‌الاجل پاکستان برای اخراج اتباع افغانستان؛ آخرین روزنه‌ تحصیل به روی دختران افغان بسته می‌شود

دختران افغان‌ نه تنها در خاک کشور خود با محدودیت‌هایی در تحصیل مواجهند و در مکتب‌ها به سوی آنها بسته شده است که حتی در پاکستان نیز در مدارس یکی یکی به روی آنها بسته می‌شود.

اسلام‌آباد سرکوب بی‌سابقه‌ای را علیه ۱.۷ میلیون تبعه افغانستان آغاز کرده است، افغانهایی که پاکستان مدعی است «به‌طور غیرقانونی در این کشور زندگی می‌کنند.»

در کراچی پاکستان مدرسه‌هایی که به کودکان افغان آموزش می‌دهند، روز دوشنبه تعطیل شدند چرا که خانواده دانش‌آموزان پیش از پایان «ضرب‌الاجل اخراج» خودشان را مخفی کردند.

بیش از ۴ میلیون مهاجر و پناهنده افغان ساکن پاکستان هستند. شماری از افغانها پس از سقوط کابل توسط طالبان در سال ۲۰۲۱ به پاکستان آمدند، اما شماری دیگر پیش‌تر از آن و در زمان تهاجم شوروی به افغانستان در سال ۱۹۷۹ میلادی، راهی پاکستان شدند.

دختران در افغانستان هیچ آزادی ندارند

نرگس رضایی، دانش‌آموز پناهجوی افغان می‌گوید: «اگر ما را به افغانستان بفرستند، بدون شک به آنجا خواهیم رفت، اما از ته دل این را نمی‌خواهیم، مانند هر شهروند افغان دیگری که نمی‌خواهد به آنجا بازگردد. افغانستان برای دختران وضعیت چندان مطلوبی ندارد، آنها نمی توانند آزادانه راه بروند، آنها اصلا آزادی ندارند.»

گیتی وکیل زاده، معلم افغان که در پاکستان زندگی می‌کند نیز به خبرگزاری فرانسه می‌گوید: «در اینجا در فضایی پر از ترس و تنش درس می‌دهیم، در هول و ولای اینکه پلیس هر لحظه سر و کله‌اش پیدا شود و ما را با خود ببرد. هم دانش‌آموزان و هم معلمان اضطراب دارند، ما در فضایی متشنج درس می‌دهیم و دانش آموزان در شرایطی متشنج درس می‌خوانند.»

ما در اضطراب درس می دهیم و دانش‌آموزان با دلهره درس می‌خوانند

او می‌افزاید: «امروز بسیاری از کودکان به دلیل مشکل ویزا به مدرسه نیامدند. همه می‌ترسند که پلیس دستگیرشان کند. حتی دانش‌آموزانی که امروز برای شرکت در کلاس‌آمده بودند با ترس در اتاق نشسته بودند.»

برای برخی از دختران افغان در پاکستان، تعطیلی مدارس می‌تواند به معنای پایان تحصیل باشد چرا که آنها مجبورند به کشوری بازگردند که طالبان دختران را از تحصیل در مقطع متوسطه محروم کرده‌است.

یک معلم افغان که خواست نامش فاش نشود به خبرگزاری فرانسه خبر داد که پنج مدرسه در اسلام آباد، پایتخت پاکستان به طور موقت تعطیل شدند. این مدارس به کودکان افغان آموزش می‌دادند و پذیرای حدود بیست هزار دانش آموز افغان بودند.

اینجا را هم تعطیل کنند، کجا برویم؟

مدینه ابراهیم ۲۴ سال دارد. برادرزاده‌هایش در مدرسه‌ای در پاکستان درس می‌خواندند، مدرسه‌ای که از امروز بسته خواهد شد. می‌گوید: «دلم شکسته است.ما به پاکستان نقل مکان کردیم تا فرزندانمان بتوانند ادامه تحصیل دهند اما مدارس اینجا نیز بسته شدند، حالا کجا برویم؟»

نرگس رضایی، دانش‌آموز افغان ساکن پاکستان می‌گوید: «هر روز که به مدرسه می‌آییم حسی هولناک به سراغمان می‌آید، همه دانش‌آموزان از اینکه پلیس به اینجا بیاید و ما را دستگیر کند، وحشت دارند. چنین پنداری بسیار آزاردهنده است، نمی‌توانیم روی درسمان متمرکز شویم و ذهن مان لحظه‌ای آرام نمی‌گیرد.»

دست کم ۶۰۰ هزار مهاجر افغان از زمان تسلط طالبان وارد پاکستان شده‌اند

بنابر اطلاعات سازمان ملل متحد «از زمان تسلط طالبان بر افغانستان دست کم ۶۰۰ هزار مهاجر افغان وارد خاک پاکستان شده‌اند.»

از روز چهارشنبه، در پاکستان نیروهای پلیس افغان‌های فاقد مدرک را دستگیر کرده و راهی مرز خواهد کرد تا فرآیند اخراج آنها نهایی شوند.

سازمان ملل: اخراج افغانها «فاجعه حقوق بشری» به باور می‌آورد

حکومت طالبان اخراج پناهجویان افغان را «ناعادلانه» خوانده است.

سازمان ملل متحد هم این آخر هفته هشدار داد که بازگشت اجباری می‌تواند «فاجعه‌ حقوق بشری» به باور آورد.

طالبان از زمان به دست گرفتن دوباره قدرت در افغانستان تفسیر سفت و سخت خود از قوانین اسلامی را ارائه و اعمال کرده است، تفسیری که به طور عمده زنان را از زندگی روزمره و عادی‌شان محروم می‌کند.

دختران و زنان نوجوان بنا بر قرائت طالبان از دین اسلام، از رفتن به مدارس، پارک‌ها و سالن‌های ورزشی محروم شده‌اند و هزاران نفر مشاغل دولتی خود را از دست داده‌اند.

source