امید علی نجفی مدیرعامل پیشین استقلال خوزستان فصل گذشته دست به کار بزرگی زد و توانست تیمش را در لیگ برتر حفظ کند. هرچند وی ترجیح داد مدتی از فضای فوتبال دور باشد اما هنوز هم نظرات و رهنمودهایش قابل تجویز در تمام سطوح مدیریتی فوتبال ایران است. با نجفی که یک استقلالی قدیمی هم محسوب میشود، هم صحبت شدیم تا در خصوص شرایط این روزهای فوتبال کشور گپ بزنیم که صحبتهایمان رنگ و بوی کاملا آبی گرفت.
مدیرعامل اسقلال خوزستان ابتدا در خصوص مشکل اصلی مدیریت در فوتبال ایران اینگونه توضیح داد: «صحبتهای من کلی است و شاید برخی ناراحت شوند اما باید بگویم در یک سالی که از نزدیک در حوزه مدیریت فوتبال خدمت و در جلسات مختلف متولیان این رشته شرکت میکردم، احساس کردم هیچ برنامهای در این فضا وجود ندارد. برای رسیدن به یک اتفاق مثبت در فوتبال اول باید برنامه ریزی داشته باشیم، سپس به اقدام عملیاتی برسیم و در نهایت نظارت و پایش را انجام دهیم. وقتی قدم اول برداشته نشود، هیچ چیزی درست پیش نمیرود و اوضاع به شکلی میشود که میبینید. طوری که در لیگ قهرمانان و لیگ نخبگان آسیا، نمایندگان ایران در پی پیدا کردن یک زمین بازی استاندارد هستند. ما ابتدا باید بدانیم از فوتبال کشورمان چه انتظاری داریم و بر مبنای آن برنامه ریزی کنیم. مثلا نمیدانیم نیتمان مارکتینگ و پول درآوردن است؟ پرورش و ترانسفر بازیکن است؟ اینکه صرفا به دنبال نتیجه گرفتن هستیم؟ متاسفانه ما اقدامات مثبت کشورهای موفق و یا حتی همجوار را هم کپی نکردیم که آنگونه عمل کنیم. به همین دلیل هم از تیمهای پایه غافل ماندیم و روز به روز جوانگرایی تبدیل به کیمیای دست نیافتنی شده است. تمام این مشکلات، مربوط میشود به نداشتن برنامه ریزی چه در سطح ملی و چه در سطح باشگاهی.»
نجفی درباره لیگ برتر و برخی مدیران فعلی هم نظر جالبی دارد: «تمام هدف فوتبال ما شده برگزاری نصفه و نیمه یک لیگ با مشکلات متعدد سخت افزاری که دست آخر هم قهرمان آن با کلی حرف و حدیث جام را بالای سر میبرد. تمام حرف من این است که نوع انتخاب مدیران فوتبال ما به خصوص در باشگاهها، باید مزایدهای باشند و نه مناقصهای. مزایده به بالاترین قیمت تعلق میگیرد اما برنده مناقصه کسی است که پایینترین قیمت را پیشنهاد بدهد. مدیرانی که بدون تعارف میخواهند موقعیتشان را به هر قیمتی که شده نگه دارند و برای رسیدن به آن حتی از گدایی هم ابایی ندارند. به همین دلیل هم اوضاع اینگونه نابسامان شده است.»
مدیرعامل فصل گذشته استقلال خوزستان ادامه داد: «وقتی ثبات وجود ندارد، باید برنامه ریزی کوتاه مدت انجام داد تا بعد از آن به برنامههای آینده جامه عمل بپوشانیم. اکثر باشگاههای ایرانی دولتی هستند و معدود باشگاههای خصوصی هم به صورت خصولتی اداره میشوند. به همین دلیل حتی قویترین مدیران و افراد هم اگر آنجا مشغول به کار شوند، به مرور زمان در مشکلات حل شده و دچار روزمرگی میشوند. باید با آرامش و اطمینان برنامه ریزی کرد و برای رسیدن به آن صبور بود چرا که قطعا تمامی مشکلات فوتبال ایران راه حل دارند.»
نجفی که در زمان مدیریت علی خطیر در استقلال با این باشگاه قرارداد همکاری امضا کرد، از قدیم رابطه خوبی هم با علی فتح اله زاده داشته است. حالا مدیرعامل سابق استقلال خوزستان اعتراف میکند از زمان گذشته آبی بوده و دغدغه رفع مشکلات استقلال تهران را هم دارد: «نزدیکانم خبر دارند هرچند تاکنون از رسانهای کردن این موضوع اجتناب کرده بودم اما من خانوادهای استقلالی دارم و از بچگی طرفدار این تیم بودم. خوشحالم که در استقلال دیار خودمان حضور داشتم اما افسوس میخورم که اوضاع این روزهای استقلال تهران را به این شکل میبینم. وضعیت به گونهای است که هر تغییر، بیشتر طرفداران را ناامید میکند. من نه به عنوان یک هوادار که به عنوان فردی که از بیرون به تحولات نگاه میکند میگویم که این حق یکی از پرافتخارترین باشگاههای آسیا نیست که چنین شرایطی را تجربه کند. بخش زیادی از ناکامی سالهای اخیر استقلال در حوزه فنی، نشات گرفته از ناکارآمدی برخی مدیران عامل بوده که انگار با اصالت باشگاه همسو نیستند. به همین دلیل هم بحثهای متعدد بدهکاری باشگاه و فاجعه حذف از آسیا به وجود میآید. مثلا خبر میرسد فلان بازیکن با رییس هیات مدیره مذاکره کرده یا تمام اتفاقات از کانالی غیر از مدیرعامل رخ میدهد که این اصلا با ساختار قانون تجارت مغایرت دارد. من برای فرشید سمیعی احترام بسیار زیادی قائل هستم اما متاسفانه ایشان در قواره مدیریت باشگاه بزرگی مثل استقلال نیستند. تیم بزرگ، مدیر بزرگ میخواهد و امیدوارم اوضاع به گونهای پیش برود که دیگر استقلال لطمه نخورد چرا که هواداران صبور این تیم دیگر تحمل روزهای دشوار را ندارند.»
source