رویداد۲۴ | فیفا به تازگی نظارت شدیدی بر اجرای ماده ۱۷ قانون وضعیت بازیکنان اعمال کرده است. این ماده به فسخ یکطرفه قراردادها بدون دلیل موجه و پیامدهای آن میپردازد و ممکن است تحولی جدید در قوانین فوتبال ایجاد کند. این قانون پس از پرونده طولانی لاسانا دیارا، فیفا را بر آن داشت تا از تمامی افراد مرتبط با فوتبال بخواهد نظرات و پیشنهادات خود را ارائه دهند.
پرونده ارسلان مطهری و فسخ یکطرفه قراردادش توسط باشگاه استقلال در زمستان ۱۴۰۲ نیز یکی از موارد مطرح در ایران است. این بازیکن مدتهاست در انتظار صدور رأی نهایی است. نکته جالب این است که وکلای او این پرونده را به بخش حقوقی فیفا ارسال کردهاند تا به عنوان نمونهای از فسخهای یکطرفه در فوتبال ایران مورد بررسی قرار گیرد.
مطهری که مدتهاست پیگیر این پرونده است، در این باره میگوید: “من همچنان در حال پیگیری شکایتم از استقلال در کمیته وضعیت بازیکنان ایران هستم. روند پیگیری بسیار طولانی شده، اما هنوز ناامید نشدهام. شاید روند دادرسی در فوتبال ایران کند باشد، اما مطمئنم که به نتیجه خوبی خواهم رسید.”
وی در پاسخ به سوالی درباره روند فعلی پرونده بیان کرد: “آخرین دفاعیات در هفته اول مهرماه انجام شد و به نظر میرسد استقلال پاسخ مختصری داده است. وقتی از کمیته وضعیت میپرسم که چه زمانی رأی نهایی صادر میشود، میگویند روند اداری در حال انجام است. اگر فیفا به ماده ۱۷ اینقدر اهمیت میدهد، چرا در ایران این موضوع جدی گرفته نمیشود؟ بازیکنان حق دارند سوال بپرسند و پاسخ سریع دریافت کنند، اما آقای تاج، رئیس فدراسیون فوتبال، و آقای نورشرق پاسخگو نیستند. بعد از گذشت ۶ ماه، حتی یک پاسخ دو خطی از آنها دریافت نکردهام. این عجیب نیست؟ پروندهای با ۶ ماه سابقه بررسی، بدون حتی یک برگه خروجی!”
ماده ۱۷ قانون نقل و انتقالات و وضعیت بازیکنان فیفا و ماده ۱۸ قوانین فدراسیون فوتبال ایران به صراحت بیان میکنند که باشگاه یا بازیکنی که بدون دلیل موجه قراردادی را فسخ کند، باید عواقب آن را بپذیرد. مهمترین مجازاتها شامل محرومیت از دو پنجره نقل و انتقالاتی متوالی و پرداخت غرامت است.
مطهری در این باره افزود: “من قراردادی را فسخ نکردهام و از عواقب آن هم نمیترسم. اگر باشگاه استقلال این کار را انجام داده، حتماً از پیامدهای آن آگاه بوده و دلایل خود را داشته است. اما سوال من این است که چه کسی از حقوق بازیکنان دفاع میکند؟ اگر قوانین فدراسیون وجود دارد، باید طبق آن عمل شود. اگر هم با برخی افراد تعارف دارند، باید این موضوع را به مردم و هواداران اطلاع دهند. هفته پیش از آقای تاج و نورشرق خواستم وضعیت پرونده را مشخص کنند، اما پاسخی ندادند. امروز هم بخشی از پرونده را در ۱۹ صفحه روی میز رئیس فدراسیون گذاشتم، اما میدانم که پاسخی نخواهم گرفت.”
وی در مورد فراخوان فیفا نیز توضیح داد: “وکیل سوئیسی من تمام ۱۰۰ صفحه مکاتبات من با استقلال و کمیته وضعیت را ترجمه کرده و در اختیار فیفا قرار داده است. هدف این است که حداقل بررسی این پرونده و اقدامات فیفا راهی برای حمایت از بازیکنان ایرانی باشد و هیچ مدیری نتواند بدون ترس از محرومیت و محکومیت، قرارداد بازیکنی را فسخ کند. اگر قانون اجازه فسخ موجه میدهد، باید در صورت فسخ غیرقانونی، محکومیت را بپذیرند.”
در پاسخ به این سوال که “استقلال چگونه و با چه استدلالی قرارداد را فسخ کرد؟ شاید شایعات مربوط به رابطهات با نکونام باعث این اتفاق شده باشد”، مطهری گفت: “این موضوع اصلاً ربطی به روابط ندارد. یک روز ناگهان به من گفتند که تا ده روز حق تمرین نداری تا مربی تصمیم نهاییاش را بگیرد. در آخرین روز نقل و انتقالات، باشگاه به صورت یکطرفه و بدون دلیل قرارداد را فسخ کرد. من به چرایی این فسخ و عدم تمایل کاری ندارم. هر مربی و مدیری ایدههای خود را دارد، اما آیا واقعاً به تبعات این کار و احتمال خسارت به تیم استقلال فکر کردند؟ مدیران فعلی استقلال میگویند بیا و متمدنانه موضوع را حل کنیم؛ این عجیبترین رفتاری است که دیدهام.”
او در ادامه افزود: “اگر حق با شما بوده که قرارداد را فسخ کردید، پس رفتار متمدنانه و حل مسئله چیست؟ اگر حق با شما نیست، چطور به خودتان اجازه دادید قوانین فدراسیون فوتبال و فیفا را زیر پا بگذارید و ۹ ماه از حقوق یک بازیکن را نادیده بگیرید؟ این رفتار واقعاً عجیب نیست؟ باشگاه استقلال از یک سال پیش فقط ۲۰ درصد از حقوق من را پرداخت کرده، اما به کمیته حرفهایسازی آسیا گفته است که پرونده هنوز باز است تا تعیین تکلیف شود. فقط یک بار تمام مکاتبات را نشان دهند و بعد در مورد رفتار متمدنانه صحبت کنند. مدیران فعلی هم که مشغول امور دیگری هستند و آینده استقلال برایشان مهم نیست.”